Pierwszy raz z marmoladą pomidorową spotkaliśmy się kilka lat temu w Barcelonie. Świeża bagietka, ser pleśniowy, chorizo, figa i marmolada to połączenie wręcz idealne. Zajadaliśmy się tym praktycznie codziennie. W Polsce można już znaleźć takie cudo, ale zawsze domowe smakuje lepiej, więc przy okazji przetwarzania tony pomidorów, przygotowałam kilka słoików marmolady pomidorowej.
Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość: 4 słoiki 200 ml
- 6 dużych pomidorów
- 2 jabłka
- 1 szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
- Pomidory należy sparzyć i wyszypułkować.
- Aby marmolada była bardziej zwarta, należy pozbyć się gniazd nasiennych i soku, który wypłynie z pomidorów, ja jednak tego nie robię.
- Pomidory drobno posiekaj i umieść w garnku.
- Jabłka obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę i dodaj do pomidorów.
- Gotuj około 15 minut, aż pomidory i jabłka się rozpadną.
- Po tym czasie zmiksuj całość blenderem.
- Dodaj cukier i cynamon i gotuj około godziny, aby część płynów odparowała.
- Na koniec spróbuj i ewentualnie dodaj sok z cytryny.
- W lodówce można przechowywać do 2 tygodni, a najlepiej zapasteryzować słoiczki.