Mango z chilli

Dzisiaj taka mała propozycja – mango na ostro. Wyczytałam, że między posiłkami, Gwatemalczycy, zajadają się różnymi owocami. Nic dziwnego, chyba każdy tak robi, to też wypada w tym tygodniu przegryźć coś w stylu amerykańskim. Adam wyszperał prosty przepis na mango z dodatkiem papryki, limonki i kolendry. Oczywiście jak zawsze w asyście tortilli. Lekko, smakowo i na każdą porę dnia :).

Swego czasu nie przepadałam za mango, choć po wypróbowaniu tego połączenia, wszystko uległo zmianie. Sos ze zmiksowanego mango z chilli i koniecznie odrobiną soli, w sumie rzecz już bardzo popularna, pasuje do wszystkiego – burgery, sałatki, ryby, ryż, tapioka, ciasta i lody, wszystko się łączy i przeplata. W chilijskiej bułce obfitości pasował wręcz idealnie.

No ale jeżeli ktoś mimo wszystko, za mango nie szaleje, polecam wersję z papają, ananasem lub brzoskwinią. Smacznego :).

mango z chilli

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
  • dojrzałe mango
  • kilka tortilli (przepis -> http://splendorwkuchni.pl/tortilla-kukurydziana/)
  • sok z limonki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • ¼ łyżeczki ziaren kolendry
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • kolendra/pietruszka do posypania

Przygotowanie
  1. Przyprawy ugnieć w moździerzu.
  2. Delikatnie obierz mango i pokrój.
  3. Mango skrop sokiem z limonki i umieść na tortillach.
  4. Całość posyp przyprawami i posiekaną kolendrą/pietruszką.
  5. Gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 − cztery =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>