Risotto z małżami

Co prawda kuchnia portugalska słynie z rozmaitych dań mięsnych, niemniej owoce morza i ryż równie często w niej występują. Dzisiaj lekka propozycja: maślane risotto z małżami. Musze się przyznać, że ostatnio risotto zawładnęło naszą kuchnią i gdy tylko jest okazja od razu je szykujemy.

Wersja podstawowa, czyli maślana. Niby nic specjalnego, a te proste, pełne smaki robią furorę. Mocno maślany ryż z białym winem, pietruszką i bulionem, na końcu zmieszany z małżami, które dodają morskiego charakteru, danie niesamowicie łatwe w przygotowaniu, nie wymagające, powalające efektem.

Jeżeli macie tylko ochotę można je dowolnie modyfikować. Małże można zmienić na krewetki, ośmiornicę, grzyby, czy też warzywa. Pasuje wszystko i wszystko równie dobrze smakuje.

małże z risotto

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
  • szklanka ryżu arborio
  • 1 kg małży
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szalotki
  • pęczek pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Na maśle podsmaż posiekane szalotki i czosnek.
  2. Dodaj ryż i gdy wchłonie masło wlej na patelnię wino.
  3. Gdy odparuje dodawaj bulionu łyżka po łyżce, aż ryż wchłonie całość.
  4. Przestań dodawać bulion gdy ryż będzie miękki.
  5. Dodaj na patelnię posiekaną pietruszkę, dopraw sola i pieprzem i wsyp małże.
  6. Przykryj całość przykrywką i duś 5 minut.
  7. Idealnie smakuje z winem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 − sześć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>