Co prawda kuchnia portugalska słynie z rozmaitych dań mięsnych, niemniej owoce morza i ryż równie często w niej występują. Dzisiaj lekka propozycja: maślane risotto z małżami. Musze się przyznać, że ostatnio risotto zawładnęło naszą kuchnią i gdy tylko jest okazja od razu je szykujemy.
Wersja podstawowa, czyli maślana. Niby nic specjalnego, a te proste, pełne smaki robią furorę. Mocno maślany ryż z białym winem, pietruszką i bulionem, na końcu zmieszany z małżami, które dodają morskiego charakteru, danie niesamowicie łatwe w przygotowaniu, nie wymagające, powalające efektem.
Jeżeli macie tylko ochotę można je dowolnie modyfikować. Małże można zmienić na krewetki, ośmiornicę, grzyby, czy też warzywa. Pasuje wszystko i wszystko równie dobrze smakuje.
- szklanka ryżu arborio
- 1 kg małży
- 2 ząbki czosnku
- 4 szalotki
- pęczek pietruszki
- 3 łyżki masła
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- 0,5 l bulionu
- sól i pieprz
- Na maśle podsmaż posiekane szalotki i czosnek.
- Dodaj ryż i gdy wchłonie masło wlej na patelnię wino.
- Gdy odparuje dodawaj bulionu łyżka po łyżce, aż ryż wchłonie całość.
- Przestań dodawać bulion gdy ryż będzie miękki.
- Dodaj na patelnię posiekaną pietruszkę, dopraw sola i pieprzem i wsyp małże.
- Przykryj całość przykrywką i duś 5 minut.
- Idealnie smakuje z winem.