Makaron domowy

Domowy makaron to coś co marzyło mi się od dawna. Maszynka stała w gotowości i wyczekiwała włoskiego tygodnia. No i ten czas nadszedł. Podeszliśmy do tematu porządnie. Przygotowaliśmy dwa rodzaje makaronu: klasyczny żółty i czarny (z dodatkiem sepii, czyli atramentu z mątwy). Kształt to już tylko Wasz wybór. Co do przepisu, wszystkie włoskie przepisy głoszą to samo: semolina i jajka, proporcja 100g mąki na 1 jajko i tyle.

Semolina, to gruboziarnista mąka z twardej pszenicy durum. Semolina posiada dużą zawartość glutenu, dzięki któremu makaron jest elastyczny. Semolina wykorzystywana jest do produkcji makaronów głównie we Włoszech. W Polsce używa się zazwyczaj mąki krupczatki typu 500. Jest ona zdecydowanie tańsza i nie wymaga takich poszukiwań. My zdecydowaliśmy się na semolinę, aby było w 100% włosko, choć kolejne makarony przygotujemy już z krupczatki.

Co do samego procesu wytwórczego. Cudownie jest zjeść swój, domowy makaron, niemniej ugotowanie gotowego, zajmuje dużo mniej czasu i pracy. Oczywiście poczyniliśmy mały zapas, gotowy makaron wystarczy wysuszyć i przetrzymywać go można w szczelnych pudełkach. Niemniej jednak, przygotowanie 8 porcji makaronu zajęło nam 2,5 godziny (w tym 1 godzin przerwy, aby ciasto odpoczęło). Jeżeli macie czas, chęci i maszynkę (wałkowanie ręczne i krojenie nożem to już pewien poziom abstrakcji), to zdecydowanie polecam. Jeżeli nie, to używanie gotowych makaronów, nie jest niczym złym, tym bardziej, że ich jakość jest naprawdę dobra.

makaron domowy

Składniki
  • Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym 1 godzina odpoczynku dla ciasta)
  • 600 g maki durum lub krupczatki typu 500
  • 6 jajek
  • 2 łyżki sepii, jeżeli chcecie otrzymać czarny makaron

Przygotowanie
  1. Mąkę wysyp na blat i zrób z niej kopczyk z zagłębieniem.
  2. Wbij jajka (dodaj sepię) i całość zagnieć.
  3. Zagniataj aż ciasto będzie zwarte i elastyczne.
  4. Uformuj z ciasta kulę i zawiń ją w folię.
  5. Odłóż ciasto na 1,5 godziny. Nie wkładaj go do lodówki.
  6. Ciasto dziel na części i za pomocą maszynki wałkuj i tnij na dowolne kształty.
  7. Pocięty makaron można gotować od razu lub rozwiesić do podeschnięcia na około 30 minut.
  8. Po tym czasie zwijaj go w gniazdka i układaj na ściereczce, aby wysechł (zostawiłam na noc).
  9. Przetrzymuj suchy makaron w słoikach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + = osiem

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>