Każdy magii dobrze zna, ale nie każdy już czyta jego skład. A że próbuję tą chemię w naszym życiu ograniczać, choć czasem wychodzę na wariatkę, postanowiłam przygotować domowe maggi. Efekt? Udało się! Domowe magii smakuje jak to ze sklepu, a nie zawiera żadnej chemii, za to prawdziwy lubczyk i przyprawy. Przygotowanie zajmuje chwilę, a w lodówce wytrzymuje miesiące, wiec puki sezon na lubczyk trwa, róbcie własne magii :D.
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 200 ml
- 1 pęczek świeżego Lubczyku
- 5 dag suszonego lubczyku
- 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
- 2 duże łyżki soli kamiennej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1duża cebula
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 suszone grzyby
- 250 ml wody
Przygotowanie
- Lubczyk ugnieć w moździerzu na pastę. Możesz dodać soli, będzie łatwiej.
- Cebulę pokrój w plastry.
- Wszystkie składniku umieść w rondelku.
- Umieść garnek na małym ogniu i lekko gotuj około 20 minut.
- Na koniec przesącz płyn przez sitko i przechowuj w lodówce.