Lody pistacjowe

Czego mi najbardziej brakuje latem? Oczywiście lodów. Ale nie jakiś tam sorbetów, tylko prawdziwych, kremowych lodów. Powstało ostatnio kilka lodziarni, oferujących wege lody, ale ich smak nie urzeka. Toteż postanowiłam przyrządzić własne lody na mleku kokosowym. Smak? Ulubionych jest wiele: śmietanka, czekolada, orzech laskowy, włoski, peanut butter, cynamon, mak, solony karmel. Można pisać i pisać. Otworzyłam szafkę i wiedziałam. Lody pistacjowe :D.

To moje pierwsze, samodzielne lody. Wcześniej Adam przygotował mi dwa smaki: czekoladę i malinę. Były pyszne, ale wymagały sporo pracy. Ten przepis jest prosty i pyszny. W ten sam sposób można przygotować wszelkie smaki od banana po czekoladę. Dodatki jakie tylko każdy lubi: wanilia, cynamon, chrupki, orzechy, ciasteczka, kruszona czekolada, suszone owoce, a nawet kwiaty.

lody pistacjowe
lody pistacjowe
Składniki
Czas przygotowania: 10 minut + 8 godzin chłodzenia
  • 600 ml mleka kokosowego
  • szklanka pistacji
  • 6 łyżek cukru (w tym 2 waniliowego) – jeżeli wolicie słodsze, to dodajcie więcej
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie
  1. Pistacje zmiel w blenderze. Ja lubie czuć kawałki orzechów, więc nie przesiewałam uzyskanej mąki orzechowej, tylko całość dodałam do lodów.
  2. W rondlu umieść mleko, zmielone pistacje, cukier i sól.
  3. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Przelej masę do plastikowego pojemnika i odstaw na blat do wystudzenia na godzinę.
  5. Przełóż pojemnik do lodówki na kolejne 2 godziny.
  6. Po 2 godzinach pojemnik w zamrażalniku (tylko zmniejsz jego moc, aby nie mroził na kamień).
  7. Teraz co godzinę (przez 5 godzin) należy porządnie przemieszać zamarzającą masę, aby lody były puszyste.
  8. Po 5 godzinach w zamrażalniku powinny być gotowe.
  9. Smacznego :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 − pięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>