Lody bananowe

Kolejne lody. W odróżnieniu od poprzednich lodów pistacjowych, przygotowanie tych zajmuje 10 minut i nie wymagają maszynki, ani co półgodzinnego mieszania. Wystarczy blender i zamrażalnik. Dodatkowo, co dziwne, nie mają w sobie mleka (nawet roślinnego), a sorbetem nie są. A mowa o lodach na bazie bananów.

Lody bananowe mają kilka dodatkowych zalet. Po pierwsze są w 100% naturalne, nie mają żadnej chemii. Nie wymagają słodzenia, banany same z siebie są wystarczająco słodkie. No i są o połowę mniej kaloryczne do klasycznych lodów śmietankowych.

No i najważniejsze, banan jest tylko bazą, a kombinacji smakowych liczba jest nieograniczona. Na zdjęciu wersja czekoladowa (choć smak banana jest wyczuwalny). Ostatnio przygotowałam cynamonowo-orzechowe, no i tam banana już nie było czuć. Można pokusić się o kokosowe, makowe, krówkę, orzechowe czy kawowe. Smak zależy od dodatków.

lody bananowe
lody bananowe
Składniki
Czas przygotowania: 10 minut + 2-3 godzin w zamrażalniku
Lody bananowo-czekoladowe:
  • 2 dojrzałe banany
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
Lody cynamonowo-orzechowe:
  • 2 dojrzałe banany
  • łyżka cynamonu
  • łyżka posiekanych orzeszków, np. arachidowych

Przygotowanie
  1. Banany potnij w plastry, umieść w pudełku plastikowym i wsadź do zamrażalnika na 1 godzinę.
  2. Wyjmij banany, dodaj kakao/cynamon i całość zmiel blenderem.
  3. Dodaj posiekaną czekoladę/orzechy i całość dobrze wymieszaj.
  4. Schowaj masę do zamrażalnika na mniej więcej 30-60 minut.
  5. Gdy masa dobrze stężeje nakładaj i szamaj :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 5 = piętnaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>