Leczo

Leczo chyba nie trzeba przedstawiać. Jeden z klasyków kuchni węgierskiej, a że Polak Węgier dwa bratanki to i równie popularny u nas. Wersji znam wiele, z parówką, kiełbasą, z kolorowymi paprykami, cukinią, bakłażanem, pieczarkami, itd.

Za mięchem w takich przysmakach nie przepadam (od bigosu wolę kapustę z Wigilii), to też wersja bezmięsna. A w środku to co na rynku przykuło wzrok, czerwona i biała papryka, cukinia, bakłażan, cebula i pomidory malinowe. Wszystko doprawione wędzoną papryką, czosnkiem, sola i pieprzem i gotowe.

No i najlepsze: w jednym garze się robi to i zmywania nie ma.

leczo

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała papryka
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 malinowe pomidory lub 150 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • szczypta ostre papryki
  • sól i pieprz
  • pietruszka posiekana
  • masło do smażenia

Przygotowanie
  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle w garnku.
  2. Dodaj czosnek i papryki w proszku. Wszystko mieszając podsmaż.
  3. Dorzuć pokrojone warzywa, z wyjątkiem pomidorów i całość podsmaż, a następnie duś pod przykryciem.
  4. Po około 10 minutach, gdy warzywa zmiękną, dodaj pocięte pomidory.
  5. Całość gotuj jeszcze 10-15 minut.
  6. Na koniec dopraw solą i pieprzem i posyp posiekaną pietruszkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 2 = trzy

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>