Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem. Zapomniane przez nasze pokolenie danie kuchni kresowej, dokładniej pochodzące z Ukrainy. Kulebiak, to pieróg z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z mięs lub ryb, z dodatkiem jarzyn i ryżu bądź kaszy. Polski kulebiak znany najbardziej jest w wersji z kapustą kiszoną. Niemniej dzięki pewnej poznańskiej restauracji, specjalizującej się w kulebiakach, poznaliśmy to danie i zaczęliśmy sami z nim eksperymentować. Tak też bez przepisów, tylko po wielu próbach smakowych, przygotowaliśmy naszą wersję kulebiaka z łososiem i ryżem arborio na sosie paprykowo-pomidorowym. Włala.

kulebiak z łososiem

Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6
Ciasto:
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej, białej
  • 2 duże jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 50 g roztopionego masła lub oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłego mleka sojowego lub wody
  • 20 g świeżych drożdży
Farsz:
  • 1 płat łososia bez skóry
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • 4 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
Sos:
  • 2 papryki czerwone
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól i i pieprz

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Z drożdży, cukru, mleka/wody i łyżki mąki przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej z solą, dodaj 2 jajka, zaczyn i roztopione masło.
  3. Całość zagnieć. Najłatwiej najpierw w misce, następnie na blacie. Jeżeli ciasto się lepi, należy podsypywać mąką.
  4. Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło, przełóż je do natłuszczonej miski i odstaw do podwojenia objętości.
  5. W tym czasie przygotuj ryż.
Ryż:
  1. Na patelni podsmaż na maśle posiekane szalotki i czosnek.
  2. Dodaj ryż i gdy wchłonie masło wlej na patelnię wino.
  3. Gdy odparuje dodawaj bulionu łyżka po łyżce, aż ryż wchłonie całość.
  4. Przestań dodawać bulion gdy ryż będzie miękki.
  5. Całość dopraw sola i pieprzem.
  6. Dodaj posiekany koperek i pietruszkę i całość wymieszaj.
Sos:
  1. Papryki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki.
  2. Ułóż je w piekarniku i piecz aż skórka będzie czarna miejscami – około 25 minut góra/dół do 180°C.
  3. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie.
  4. Dodaj na patelnię przyprawy i całość smaż jeszcze chwilę.
  5. Wlej na patelnię przecier pomidorowy, wymieszaj całość i odłóż na bok.
  6. Obierz paprykę ze skórki i umieść ją w blenderze.
  7. Dodaj do blendera zawartość patelni.
  8. Całość zmiksuj.
  9. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Całość:
  1. Szybko zagnieć wyrośnięte ciasto.
  2. Blat obsyp mąką i rozłóż ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt trochę szerszy niż ryba i 3 razy wyższy.
  3. Połóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ułóż po środku ciasta umyty i osuszony filet z łososia. Posyp go solą i pieprzem.
  5. Na rybę przełóż cały ryż.
  6. Teraz załóż boki ciasta na kopertę, tak aby nie powstały pęcherze powietrza, a ryba była szczelnie zaklejona.
  7. Obróć całość łączeniem do spodu.
  8. Nagrzej piekarnik do 180°C, w tym czasie kulebiak lekko podrośnie.
  9. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.
  10. Piecz przez 30-40 minut w zależności od grubości ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 − = jeden

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>