Kulebiak z łososiem. Zapomniane przez nasze pokolenie danie kuchni kresowej, dokładniej pochodzące z Ukrainy. Kulebiak, to pieróg z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z mięs lub ryb, z dodatkiem jarzyn i ryżu bądź kaszy. Polski kulebiak znany najbardziej jest w wersji z kapustą kiszoną. Niemniej dzięki pewnej poznańskiej restauracji, specjalizującej się w kulebiakach, poznaliśmy to danie i zaczęliśmy sami z nim eksperymentować. Tak też bez przepisów, tylko po wielu próbach smakowych, przygotowaliśmy naszą wersję kulebiaka z łososiem i ryżem arborio na sosie paprykowo-pomidorowym. Włala.
Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4-6
Ciasto:
- Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej, białej
- 2 duże jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 50 g roztopionego masła lub oliwy
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłego mleka sojowego lub wody
- 20 g świeżych drożdży
Farsz:
- 1 płat łososia bez skóry
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 1 l bulionu warzywnego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- 4 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 2 papryki czerwone
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- łyżka oliwy
- szalotka
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól i i pieprz
Przygotowanie
Ciasto:
- Z drożdży, cukru, mleka/wody i łyżki mąki przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej z solą, dodaj 2 jajka, zaczyn i roztopione masło.
- Całość zagnieć. Najłatwiej najpierw w misce, następnie na blacie. Jeżeli ciasto się lepi, należy podsypywać mąką.
- Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło, przełóż je do natłuszczonej miski i odstaw do podwojenia objętości.
- W tym czasie przygotuj ryż.
Ryż:
- Na patelni podsmaż na maśle posiekane szalotki i czosnek.
- Dodaj ryż i gdy wchłonie masło wlej na patelnię wino.
- Gdy odparuje dodawaj bulionu łyżka po łyżce, aż ryż wchłonie całość.
- Przestań dodawać bulion gdy ryż będzie miękki.
- Całość dopraw sola i pieprzem.
- Dodaj posiekany koperek i pietruszkę i całość wymieszaj.
Sos:
- Papryki umyj, pokrój na połówki i usuń pestki.
- Ułóż je w piekarniku i piecz aż skórka będzie czarna miejscami – około 25 minut góra/dół do 180°C.
- Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na oliwie.
- Dodaj na patelnię przyprawy i całość smaż jeszcze chwilę.
- Wlej na patelnię przecier pomidorowy, wymieszaj całość i odłóż na bok.
- Obierz paprykę ze skórki i umieść ją w blenderze.
- Dodaj do blendera zawartość patelni.
- Całość zmiksuj.
- Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Całość:
- Szybko zagnieć wyrośnięte ciasto.
- Blat obsyp mąką i rozłóż ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt trochę szerszy niż ryba i 3 razy wyższy.
- Połóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ułóż po środku ciasta umyty i osuszony filet z łososia. Posyp go solą i pieprzem.
- Na rybę przełóż cały ryż.
- Teraz załóż boki ciasta na kopertę, tak aby nie powstały pęcherze powietrza, a ryba była szczelnie zaklejona.
- Obróć całość łączeniem do spodu.
- Nagrzej piekarnik do 180°C, w tym czasie kulebiak lekko podrośnie.
- Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem.
- Piecz przez 30-40 minut w zależności od grubości ryby.