Kukurydziane racuchy z wędzonym tofu

W chilijskiej kuchni króluje kukurydza. John Smith co prawda mylił się w kwestii złota inków, ale Pocahontas szybko pokazała mu ogrom zastosowania kukurydzy. No i taka prawda, kukurydze można wykorzystać do stworzenia wielu rzeczy. Z mąki kukurydzianej makarony, pieczywo, naleśniki, placki i ciasta, a ze świeżej od sałatek, przez pure czy humitas, po zapiekanki i zupy.

W naszej kuchni nadszedł czas na racuchy. Nie byle jakie, kukurydziane, na słodko słono. Może tofu jest mało chilijskie, ale jako zamiennik wędzonego sera, spisuje się idealnie. Za to karmelizowana gruszka z rozmarynem, sos śliwkowy i orzechy włoskie są już chilijskie na wskroś. W sumie wyszedł przepis wegański, bezglutenowy i w ogóle strasznie zdrowy, antyalergiczny i nie wiem co jeszcze :).

Tak więc udanej niedzieli :).

racuchy kukurydziane
racuchy kukurydziane
Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny
Racuchy:
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka sojowego
  • 1 jajko
Reszta:
  • sos śliwkowy (przygotowałam przy okazji burgerów, a w lodówce wytrzymuje nawet pół roku)
  • tofu wędzone
  • sos sojowy
  • gruszka
  • łyżka miodu
  • łyżeczka rozmarynu
  • orzechy włoskie

Przygotowanie
Racuchy:
  1. Z drożdży, mleka i cukru zrób zaczyn. Odstaw go na 15 minut.
  2. Po tym czasie wymieszaj wszystko mikserem i odstaw ponownie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  3. Ciasto powinno być lejące, w razie czego dolej wody, ponieważ mąka kukurydziana strasznie mocno wchłania wodę.
  4. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Ja smażę na sucho, w sumie takie placki mi wychodzą, ale jak lubicie, to polecam smażyć na oleju rzepakowym (wysokość oleju powinna mieć około 0,5 cm).
Gruszka:
  1. Gruszkę umyj i potnij w plastry grubości 4 mm.
  2. Na patelni rozpuść miód i wsyp rozmaryn. Gdy zacznie bąbelkować, dodaj na patelnie gruszkę i obsmaż ja z każdej strony. Ogień nie może być zbyt duży, bo się wszystko przypali.
Tofu:
  1. Pokrój tofu w plastry grubości 4 mm. Każdy plaster natrzyj sosem sojowym lub po prostu lekko posól.
  2. Rozłóż plastry na papierze do pieczenia i wsadź do nagrzanego piekarnika.
  3. Do nagrzanego piekarnika (180°C) i wsadź tofu.
  4. Po 5-7 minutach przemieszaj, aby przyrumieniła się spodnia warstwa.
  5. Po kilku minutach tofu będzie gotowe. Zależy to od tego, jak bardzo chcesz je przyrumienić. Tylko nie trzymaj za długo, ponieważ po wystudzeniu twardnieje i może być za twarde.
Całość:
  1. Na talerzu ułóż racuchy, na nich plaster tofu, gruszki i kleks sosu.
  2. Całość posyp orzechami i posyp świeżym rozmarynem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 + siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>