Kugelis – babka ziemniaczana

Na dzień babci litewska babka ziemniaczana :).

To właśnie u babci jadłam ją po raz pierwszy. Wrażenie niezapomniane, bo jak można zapomnieć najlepszą mieszankę smaków: ziemniak, boczek, cebula. Sama babka smakuje jak podrasowany placek ziemniaczany, chrupiąca skórka, mokry, lepki i smakowity środek.

Wypieczenie jest kwestią gustu. Ja zdecydowanie wolę mocno spieczoną, taką na granicy spalenia, tak, żeby kontrast między środkiem, a skórką był jak największy. A co do środka. Lepsze jest wrogiem dobrego, dlatego nie ulepszałabym wnętrza żadnymi dodatkami. Prostota zdecydowanie wygrywa.

babka-ziemniaczana-TAG

Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 35 dag boczku wędzonego
  • 3 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

Przygotowanie
  1. Pokrój boczek w kostkę, a cebule posiekaj. Na patelni podsmaż wolno boczek na skwarki jakie lubisz, pod koniec dodaj cebulę i smaż do miękkości.
  2. Zetrzyj obrane ziemniaki na najmniejszych oczkach i odsącz je na sicie lub przełóż na gazę i wyciśnij sok.
  3. Do masy z pyrek dodaj przyprawy, mąki, jajka i przestudzony boczek z cebulką. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Formę przesmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Przełóż babkę tak, aby nie była wyższa niż 10 cm.
  5. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Uwaga
  1. Po 40 minutach sprawdź jak wygląda babka, ponieważ od jej grubości zależy czas pieczenia. Jeżeli uznasz, że skórka jest wystarczająco przyrumieniona, skończ pieczenie.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ cztery = 5

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>