Kubańskie picadillo

No i lecimy na Kubę. Chyba każdy co nieco o niej słyszał. Cygara, Fidel Castro, rum i piękne plaże. Ale jest coś więcej, kubańska kuchnia. Podstawa to owoce morza, mięso, fasola i ryż. Na kuchnię kubańską duży wpływ miała kuchnia europejska, szczególnie hiszpańska. I tak w wyniku mieszania się kultur powstało kubańskie picadillo, czyli mielona wołowina duszona z pomidorami, oliwkami i rodzynkami. Idealna do faszerowania naleśników, sama czy z ryżem, bądź bagietką. A jakby się uprzeć to i z makaronem można. Idealne w swej prostocie, szybkie, aromatyczne, treściwe. Dodatek rodzynek i oliwek, sprawia, że znikają wszelkie skojarzenia z sosem bolońskim czy chilli con carne, picadillo jest zupełnie inne i równie pyszne.

Kubańskie picadillo

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 0,5 kg mielonej wołowiny (użyłam krzyżowej)
  • 1 posiekana cebula
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 puszka pomidorów
  • 50 g rodzynek
  • 50 g oliwek (ja użyłam czarnych)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie
  1. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z liśćmi laurowymi.
  2. Dodaj mięso i mieszając podsmaż.
  3. Gdy mięso będzie podsmażone dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszaj.
  4. Duś jeszcze 10 minut.
  5. Gotowe :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 − dwa =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>