Krentenbrood

Kuchnia holenderska nie powala, ale aż tak źle nie jest. Holendrzy nadrabiają w deserach i wypiekach.

Na początek nowego tygodnia słodki chleb z marcepanem, skórką pomarańczy i suszoną porzeczką. Trochę przypomina naszą chałkę lub ukraińską paskę, wilgotny, słodki i lekki. Idealny do śniadania czy na deser do kawy :).

Tym razem upiekłam go wieczór wcześniej, dzięki czemu nie umierałam z głodu do 13, czekając na śniadanie. No i jest zdjęcie :).

SAMSUNG CSC

Składniki
  • 150 g rodzynek
  • 50 g suszonych porzeczek
  • 50 g migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 100 g marcepanu
  • otarta skórka z całej cytryny
  • 1 jajko
Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 18 g drożdży
  • 25 g cukru
  • 80 ml mleka sojowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g masła

Przygotowanie
  1. Dwie godziny wcześniej zalej rodzynki, porzeczki i skórkę gorącą wodą.
  2. Marcepan pokrój w kostkę i wstaw do zamrażalnik.
  3. Do ciepłego mleka dodaj cukier i drożdże i odstaw na 15 minut.
  4. Odsączone bakalie połącz z migdałami i jajkiem.
  5. Mąkę przesiej z solą, dodaj zaczyn drożdżowy, roztopione masło i jajko i zagnieć ciasto.
  6. Do ciasta dodaj bakalie i zamrożony marcepan, zagnieć i odstaw na 2 godziny.
  7. Po tym czasie zagnieć krótko ciasto, ewentualnie dodaj mąki i przełóż do blaszki.
  8. Poczekaj aż ciasto urośnie, a następnie piecz je w 190°C przez 35-40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 − trzy =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>