Niby środek zimy, a tu szparagowa :). Kwestia przygotowania się wcześniej. Szparagi dobrze znoszą mrożenie, a że ich trochę mamy powstał obiad w postaci kremu z zielonych szparagów z surowym żółtkiem zamiast śmietany. Surowe żółtko to ciekawy sposób na zaciągnięcie zupy bez potrzeby używania mąki czy też śmietany.
Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4
- duży pęczek zielonych szparagów
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- masło
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody
- 4 żółtka
- szczypta cukru
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz
- pietruszka do posypania
Przygotowanie
- W garnku podsmaż na maśle posiekane szalotki z czosnkiem.
- Gdy się zeszklą dodaj pokrojone szparagi. Podsmaż całość.
- Dodaj bulion lub wodę i duś całość, aż szparagi zaczną się rozpadać (około 30 minut).
- Gdy szparagi będą bardzo miękkie zblenduj całość dokładnie.
- Jeżeli wyczuwasz włókna, przecedź krem przez sito.
- Dopraw całość cukrem, solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
- Podawaj gorący krem wraz z surowym żółtkiem.