Krem z zielonych szparagów

Niby środek zimy, a tu szparagowa :). Kwestia przygotowania się wcześniej. Szparagi dobrze znoszą mrożenie, a że ich trochę mamy powstał obiad w postaci kremu z zielonych szparagów z surowym żółtkiem zamiast śmietany. Surowe żółtko to ciekawy sposób na zaciągnięcie zupy bez potrzeby używania mąki czy też śmietany.

krem szparagowy

Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4
  • duży pęczek zielonych szparagów
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • masło
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 4 żółtka
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz
  • pietruszka do posypania

Przygotowanie
  1. W garnku podsmaż na maśle posiekane szalotki z czosnkiem.
  2. Gdy się zeszklą dodaj pokrojone szparagi. Podsmaż całość.
  3. Dodaj bulion lub wodę i duś całość, aż szparagi zaczną się rozpadać (około 30 minut).
  4. Gdy szparagi będą bardzo miękkie zblenduj całość dokładnie.
  5. Jeżeli wyczuwasz włókna, przecedź krem przez sito.
  6. Dopraw całość cukrem, solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
  7. Podawaj gorący krem wraz z surowym żółtkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ osiem = 12

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>