Krem z topinamburu

Zaczynamy tydzień rosyjski i aby trochę odczarować kuchnię babci Rosji, serwujemy jakże modny ostatnimi czasy krem z topinamburu. Trzy powody dla których akurat krem z topinamburu.

Po pierwsze Moskwa to jedno z najmodniejszych miast Europy, a skoro topinambur robi taką furorę, to na pewno Młoda Moskwa się nim zajada.

Po drugie, topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty, a słoneczniki kojarzą się z polem, latem, zbożem, słowiańską duszą. Słowianie – Rosja. Pokrętne, ale słuszne.

Po trzecie, najważniejsze. Po prostu miałam na ten krem ochotę.

Topinambur to taka dobra roślina, szczególnie dla diabetyków i ogólnie wzmacnia nasz organizm. Jemy korzonki. W smaku topinambur jest delikatny, słodkawy i orzeźwiający, bardzo dobrze łączy się z różnymi smakami. W naszej wersji z pikantną papryką. Można też dodać do niego słony akcent w postaci wędzonego łososia, ikry czy wątróbki. Czipsy z jarmużu czy samego topinamburu też idealnie pasują. Nawet na słodko dobrze smakuje, np. z wędzoną gruszką. Wersji i możliwości miliony.

Krem z topinamburu

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 0,5 kg topinamburu
  • cebula
  • litr bulionu
  • łyżeczka octu winnego
  • masło lub oliwa do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo, według uznania:
  • łosoś wędzony
  • ostra papryka
  • szczypiorek
  • oliwa z chilli
  • kawior
  • smażona wątróbka
  • chipsy z jarmużu

Przygotowanie
  1. Jeżeli zależy Wam na białym kremie to należy obrać topinambur, jeżeli nie (a najwięcej witamin topinambur ma w skórce), to wystarczy go dobrze wyszorować.
  2. Posiekaną cebulę podsmaż w garnku na maśle.
  3. Topinambur posiekaj w talarki i dodaj do cebuli.
  4. Przypraw i lekko podsmaż całość.
  5. Dodaj bulion i gotuj 10 minut.
  6. Na koniec całość zblenduj.
  7. Do zupy można dodać wszelkie dodatki. Odrobina oliwy z chilli dodaje pikanterii, łosoś lub ikra dodadzą charakteru, a gruszka czy śliwka, zmieni smak na słodki. Wybór jest Wasz, a najlepiej próbować wszystkiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem − 6 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>