Sezon szparagowy w pełni, a my szparagi uwielbiamy. Surowe, jako makaron i z makaronem, w sałatkach, zapiekane, w każdej postaci. To czemu nie w zupie, a nie jako zupa? Krem ziemniaczany jest do tego idealny, oczywiście z upieczonych pyrek, do tego czipsy iście poznańskie – z obierek po ziemniakach, a jako szlachetny dodatek wprowadzający wędzony aromat, szynka szwardzwaldzka. Połączenie idealne.
Składniki
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut w piekarniku
Ilość porcji: 4
- 5 sporych ziemniaków
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- szparagi
- szynka szwardzwaldzka lub inna wędzona
- gałka muszkatołowa
- 4 ząbki czosnku
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Ziemniaki umyj i upiecz w piekarniku (20 minut 180°C).
- Umyte szparagi oraz obrany czosnek umieść na blaszce i wsadź do gorącego piekarnika. Czosnek wyjmij po 5 minutach, a szparagi po 10.
- Ziemniaki obierz ze skórki. Skórki ułóż na blaszce, wsadź do piekarnika i piecz w 150ºC aż będą chrupkie.
- Ziemniaki dodaj do gotującego się bulionu.
- Dodaj sprasowany czosnek, dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i solą. Całość zmiksuj. Jeżeli krem będzie za gęsty dodaj bulionu lub wody.
- Na talerzu ułóż pocięte szparagi, zalej kremem, ułóż na górze główki szparagów, czipsy ze skórek oraz poszarpaną skórkę. Całość posyp pieprzem i podawaj.
- Smacznego :).