Krem z pieczonego ziemniaka

Kolejna czeska zupa, chyba druga co do sławy – bramborkowa :). Ale wiadomo, że zupa z ziemniaka zupie z ziemniaka nie równa. To też postanowiłam przytoczyć wersję, jak dla mnie najsmaczniejszą, a i wegańską przy okazji – krem z pieczonego ziemniaka wchodzi na stół.

Podstawa to upieczony ziemniak, ma on ciekawszy, bardziej wyraźny smak. Do tego wiadomo bulion. Jak kto woli, może być mięsny, albo mocno warzywny. Wiadomo cebula i trochę czosnku, ale najważniejsze są dodatki i przyprawy.

W klasycznym kremie z ziemniaka znajdziemy: boczek, śmietanę, grzanki czy mąkę. Nie mówię, boczek jest najlepszy, ale czasem trochę lżej by się chciało, a i równie pysznie. To też pokombinowałam i wpadłam na kilka dodatków, które podkręcą smak: otarty grzybek suszony, nie zdominuje zupy, a wzbogaci jej smak grzybowym aromatem, czipsy z pieczarek, bo smaczne i ładnie wyglądają, podprażony słonecznik i simie lniane, co by coś chrupało, a do tego świeży tymianek, pieprz i majeranek. Jak dla mnie rewelacja.

krem z pieczonego ziemniaka
krem z pieczonego ziemniaka
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki aromatycznego bulionu (warzywny, wołowy, jak wolisz)
  • 5 pieczarek
  • grzyb suszony
  • dwie łyżki słonecznika
  • dwie łyżki siemienia lnianego
  • tymianek
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • oliwa/masło do podsmażenia

Przygotowanie
  1. Ziemniaki umyj i przekrój na pół.
  2. Upiecz je w piekarniku skórką do dołu (20 minut 180°C).
  3. Na suchej patelni, przy minimalnym ogniu, wysusz pokrojone w cienkie plastry pieczarki na czipsy.
  4. Na patelnię dorzuć dwa nieobrane ząbki czosnku, aby się podpiekły, do miękkości.
  5. W rondlu podsmaż na maśle/oliwie posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dodaj upieczone ziemniaki i szklankę bulionu.
  7. Całość zmiksuj. Jeżeli będzie za gęste, dodaj jeszcze bulionu.
  8. Na tarce zetrzyj suszonego grzybka, dodaj wraz majerankiem do zupy.
  9. Całość dopraw pieprzem, solą i zagotuj.
  10. Na koniec dopraw świeżym tymiankiem, posyp czipsami i uprażonymi ziarnami.
  11. Smacznego :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć × 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>