Krem z awokado

Po krótkiej przerwie wracamy do kuchni. W tym tygodniu dotarliśmy do Chile. Ciekawy kraj. Długi na kilka stref klimatycznych, posiada góry nad morzem, no i podobno bardzo jesteśmy tam lubiani. Nic tylko pojechać i sprawdzić.

Kuchnia chilijska, ze względów historycznych, pełna jest hiszpańskiego klimatu. Flany, owoce morza, ziemniaczki, pikantna papryka, ale przede wszystkim kukurydza, choć to Hiszpanie są wdzięczni za nią Chile. Niestety jeszcze nie uświadczymy u nas całych, świeżych kolb, ale postaram się przybliżyć przepisy z Chile i tak je poprzekształcać, co by i zimą dało się zjeść Pastel De Choclo czy Humite.

Na początek coś lekkiego. W Chile znajdziemy mnóstwo owoców i warzyw, pozornie pochodzących z różnych części świata, zarówno nasze swojskie borówki czy maliny, jak i awokado czy figi. Ze znalezieniem awokado nie powinien nikt mieć problemu, dlatego proponuję najprostszy na świecie krem z awokado, a jako mięsne uzupełnienie smażone krewetki.

Krem z awokado
Krem z awokado
Składniki
Czas przygotowania: 20 minut
  • 1 litr bulionu warzywnego (mięsny jest za intensywny)
  • 4 dojrzałe, miękkie awokado
  • cytryna
  • posiekana pietruszka
  • 250 g krewetek
  • masło do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • chilli w płatkach
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Na suchej patelni upraż w skorupce 1 ząbek czosnku do miękkości.
  2. Obierz awokado (najlepiej wyciągnąć je ze skórki łyżką) i pozbądź się pestki.
  3. Wrzuć posiekane awokado i sprasowany czosnek do gorącego bulionu i całość zmiksuj.
  4. Dopraw do smaku cytryną, pieprzem i solą oraz pietruszką.
  5. Krewetki obierz i podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem. Wystarczy kilka minut.
  6. Nalej zupę, dodaj krewetki i całość posyp płatkami chilli.
  7. Gotowe :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć + 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>