Krem pomidorowy

Wiem, że mówię tak o wszystkich zupach, ale pomidorowa to ta jedyna, najulubieńsza, bez niej życie traci smak. Tym bardziej teraz, kiedy pomidory, aż proszą się o przetworzenie. Krem pomidorowy to tylko chwila pracy, trochę brudnej, bo soczyste pomidory pryskają sokiem na wszystkie strony, ale efekt zachwyca. Sama zupa nie wymaga dużej ilości dodatków, trochę oregano i bazylii i gotowe, pomidory są tak bogate w smaku, że nie potrzeba też żadnego miodu czy cytryny, odrobina soli i jest pysznie.

Każdy dobrze wie, że te sklepowe pomidory, nie mają nic wspólnego z tymi z rynku, a te i tak nie równają się własnym, ogródkowym. W tym roku zostaliśmy obdarowani, ale w przyszłym roku nie ma bata, pomidory zamieszkają w naszym mikroogródku.

krem pomidorowy
krem pomidorowy
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 3 kg pomidorów malinowych
  • cebula
  • łyżka masła/oliwy
  • oregano i bazylia
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i wykrój twarde części.
  2. Pomidory pokrój i oddziel miąższ od soku (ale go nie wylewaj). Najlepiej użyć durszlaka.
  3. W garnku podsmaż na maśle/oliwie cebulę i gdy będzie miękka dodaj miąższ pomidorów.
  4. Obsmaż pomidorki i po kilku minutach całość zmiksuj blenderem.
  5. Dodaj sok z pomidorów, przyprawy i całość zagotuj.
  6. Gotuj tak długo, aż uznasz, że konsystencja Ci odpowiada.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× cztery = 28

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>