Krem dyniowo-pomidorowy

Krem dyniowo-pomidorowy z oliwą truflową to coś dzięki czemu przełamaliśmy naszą niechęć do pomarańczowej dyni. Do tego podpieczone ziarna, u nas słonecznik, bo pestki dyni się skończyły ;). Krem jest delikatnie słodki dzięki dyni, lekko kwaskowy od pomidorów, mocno aromatyczny dzięki oliwie, a dodatek chilli pobudza. Wszystko to komponuje się w bardzo rozgrzewającą, idealną na jesienne wieczory zupę krem.

krem pomidorowo-dyniowy

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 4 pomidory (lub puszka)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • główka czosnku
  • 1 cebula
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • szczypta płatków chilli
  • łyżka masła
  • sól
  • zielona natka pietruszki
  • pestki dyni/słonecznika
  • oliwa truflowa

Przygotowanie
  1. Dynię umyj, usuń środek, pokrój na 4 części, ułóż na blaszce skórą do dołu i upiecz w piekarniku wraz z całą główką czosnku (40 minut – 180°C).
  2. Pomidory pozbaw skóry i szypułek, pokrój w kostkę.
  3. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle.
  4. Gdy się zeszkli dodaj paprykę w proszku i chwilę podsmaż całość.
  5. Dodaj pomidory i smaż całość, aż pomidory się rozpadną.
  6. Dopraw solą, chilli i gałką muszkatołową.
  7. Obierz upieczony czosnek, dynię pokrój w kostkę i wrzuć wszystko do pomidorów.
  8. Dodaj bulion.
  9. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładką masę.
  10. Jeżeli jest za gęsta dodaj bulionu lub wody.
  11. Upraż na suchej patelni pestki.
  12. Podawaj z pietruszką, pestkami i oliwą truflową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 − = sześć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>