Krem ciasteczkowy Speculoos

To, że masło orzechowe wymyślili amerykanie, każdy wie. Natomiast nie każdy jest świadom tego, że krem ciasteczkowy to nasz europejski produkt, a dokładniej belgijski. Ja nie byłam, za to Adam wie wszystko o słodkim.

Skoro już zabrałam się za robienie kremu, to i ciasteczka od razu upiekłam :).

SAMSUNG CSC

Składniki
Ciasteczka:
  • 270 g mąki pszennej
  • 140 g cukru muscovado
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 ml mleka sojowego
Krem:
  • 200 g ciasteczek
  • 200 ml mleka sojowego
  • 50-100 g miodu
  • 50 g masła

Przygotowanie
Ciasteczka:
  1. Wymieszaj mąkę, cukier i przyprawy. Dodaj zimne masło i mleko i zagnieć ciasto.
  2. Uformuj z ciasta kulkę i owiń folią spożywczą. Ciasto powinno przeleżeć noc w lodówce.
  3. Następnego dnia rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm i wytnij dowolne kształty.
  4. Piecz ciastka na papierze do pieczenia w 170ºC przez 20 minut.
Krem:
  1. Zmiel ciasteczka bardzo drobno.
  2. W małym garnku rozpuść masło i miód (w zależności od poziomu słodyczy jaki lubisz). Dodaj zmielone ciastka i używając blendera połącz w gładką masę. Nadal blendując dodawaj mleka, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Pamiętaj, że masa w lodówce jeszcze zwiąże.
  3. Krem wytrzymuje do 7 dni w lodówce, choć wątpię, że wytrzyma do jutra :).

 

 

Jedna myśl na temat “Krem ciasteczkowy Speculoos”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ dwa = 7

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>