A co powiecie na kalafiora w innej postaci. Kotlety z kalafiora sprawdzą się na obiad idealnie, a i do bułki z dodatkami wejdą i będą udawać burgery.Wystarczy zetrzeć na tarce i wyrobić jak kotlety z jajkiem, kaszą jaglaną i dodatkiem w postaci prażonego słonecznika. Do tego sos porowy i pieczone warzywa. Lekko, warzywnie i bardzo sycąco.
Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość: 20 kotletów
- główka kalafiora startego na dużych oczkach tarki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- posiekany pęczek pietruszki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lekko rozgotowanej
- ½ szklanki ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni i posiekanych
- ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie
- Kalafior zetrzyj na tarce i posyp łyżeczką soli, a następnie ugnieć masę, aby kalafior puścił wodę. Nie używaj blendera, bo uzyskasz złą konsystencję kotletów.
- Do kalafiora zetrzyj cebulę i czosnek.
- Dodaj pozostałe składniki i całość wyrób jak kotlety.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i formuj na niej kotlety. Dla ułatwienia posłużyłam się okrągłą foremką.
- Kotlety piecz w piekarniku około 20-25 minut.
- Podawaj np. z sosem porowym i pieczonymi warzywami.