Kolejna odsłona moreli. Dobrze wszystkim znany kompot. Taki ot wschodnioeuropejski wynalazek. Na zachodzie się krzywią, a u nas jak znalazł na gorące dni. Co prawda u nas wersja wytrawna, bez dodatku cukru, ale jak kto woli, można sobie i pół kilo cukru dosypać :). Z lodem i miętą, cukrem czy miodem, z farfoclami lub bez, każdy znajdzie swoją wersję. No i zawsze to alternatywa dla słodkich soków.
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
- 1 litr wody
- 0,6 kg moreli
- jeżeli na słodko to dodatkowo 200 g cukru/miodu
Przygotowanie
- Wodę zagotować.
- Jeżeli używamy cukru, to dodaj go do wody i mieszamy, aby się rozpuścił.
- Jeżeli słodzisz miodem, należy dodać go na końcu do lekko przestudzonego kompotu, wtedy miód nie traci swoich właściwości.
- Do zagotowanej wody dodajemy morele.
- Gdy woda ponownie się zagotuje przemieszaj całość i wyłącz gaz.
- Całość zostaw w garnku do wystygnięcia.
- Gdy kompot ostygnie możesz go przecedzić i schłodzić w lodówce.