Kompot morelowy

Kolejna odsłona moreli. Dobrze wszystkim znany kompot. Taki ot wschodnioeuropejski wynalazek. Na zachodzie się krzywią, a u nas jak znalazł na gorące dni. Co prawda u nas wersja wytrawna, bez dodatku cukru, ale jak kto woli, można sobie i pół kilo cukru dosypać :). Z lodem i miętą, cukrem czy miodem, z farfoclami lub bez, każdy znajdzie swoją wersję. No i zawsze to alternatywa dla słodkich soków.

kompot morelowy

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
  • 1 litr wody
  • 0,6 kg moreli
  • jeżeli na słodko to dodatkowo 200 g cukru/miodu

Przygotowanie
  1. Wodę zagotować.
  2. Jeżeli używamy cukru, to dodaj go do wody i mieszamy, aby się rozpuścił.
  3. Jeżeli słodzisz miodem, należy dodać go na końcu do lekko przestudzonego kompotu, wtedy miód nie traci swoich właściwości.
  4. Do zagotowanej wody dodajemy morele.
  5. Gdy woda ponownie się zagotuje przemieszaj całość i wyłącz gaz.
  6. Całość zostaw w garnku do wystygnięcia.
  7. Gdy kompot ostygnie możesz go przecedzić i schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 2 = cztery

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>