Kołduny

Klasyka. Małe pierożki, strzelające, idealne same, z barszczem czy rosołem. Zawsze.

Uszka szykuję raz w roku, na święta. Szykuję, w sumie to zlepiam, bo ciasto nigdy mi nie wyszło. Przepis mamy, mama obok, ja zagniatam i kamień. Zagniata mama, a ciasto miękkie, plastyczne, idealne. Tak jest zawsze. Czas na kołduny. Farsz gotowy, ze strachem patrzę na mąkę. Adama nie ma, a to on zawsze ciasta zagniata. Mieszam wszystko, gniotę i twardo. Ale się nie poddaję, zagniatam dalej. Odkładam ciasto pod folię i odchodzę zrezygnowana. Po dwóch godzinach Adam wraca, a ja podejmuję próbę rozwałkowania ciasta. Cud. Ciasto idealne, nie przykleja się, łatwo rozwałkowuje, nie rwie, skleja bez wody i jest pyszne. Nawet, pokuszę się o stwierdzenie, że osiągnęłam lewel mamy, a może i lepiej…

Co do składników. Stara kuchnia litewska, to nie dieta dla dzisiejszego człowieka, tylko ciężko pracującego fizycznie Litwina. Łój wołowy widnieje w oryginalnych przepisach. Ciężko go zdobyć, mi się nie udało, więc użyłam słoniny. Koniecznie trzeba użyć tych dodatków, bez nich nadzienie jest suche, a pierożki nie strzelają :).

SAMSUNG CSC

Składniki
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • białko jednego jajka
Farsz:
  • 30 dkg mielonej wołowiny (ja użyłam krzyżowej)
  • 10 dkg mielonego łoju wołowego/słoniny
  • żółtko z jednego jajka
  • 200 ml bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek – dużo
  • drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie
Ciasto:
  1. Przesiej mąkę, dodaj sól, białko i wodę i zagniataj na stolnicy, aż ciasto będzie gładkie i plastyczne. Jeżeli jest trochę twarde, nie przejmuj się. Zawiń ciasto w folie spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce na godzinę, dwie.
Farsz:
  1. Podsmaż cebulę z czosnkiem, ostudź i dodaj do mięsa wraz z pozostałymi składnikami i wyrób ciasto do połączenia składników. Farsz przez słoninę czy łój lepi się do dłoni, ale dzięki nim kołduny są takie soczyste. Dodawaj bulionu do momentu, aż mięso przestanie go wchłaniać. Farsz nie powinien pływać.
Kołduny:
  1. Rozwałkuj ciasto, wytnij z niego małe kółka, nakładaj farsz i sklejaj w uszka. Mi wyszło 105 sztuk, więcej niż na Wigilię :).
  2. Pierożki układaj na obsypanej mąką desce.
  3. Gotuj w gorącej i osolonej wodzie (musi bulgotać przed wsadzeniem kołdunów). Po 3 minutach od wypłynięcia są już gotowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 4 = dziesięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>