Kokosanki

Chyba każdy kojarzy swoją babcię ze słodkim (poza innymi miłymi rzeczami oczywiście). Moja jest kochana, no i jak każda kochana babcia, karmiła mnie słodkim. Babcia miała różne okresy słodyczowe. Były wafelki, pączki, ciastka gwiazdki z dziurką (przepis w grudniu), no i były kokosanki. Na szczęście w szkole był też wf. No ale takie kokosanki to nie lada wspomnienie. Nic innego nie zostaje jak wziąć się do roboty i to odtworzyć.

Roboty tyle co nic, a radość w domu ogromna. Żeby kokosanki miały więcej kokosowego smaku, można przygotować je na bazie mleka kokosowego. Do tego miód (lub inne słodziwo), trochę mąki i oczywiście wiórki i gotowe.

kokosanki

Składniki
Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia
  • 300 ml mleka kokosowego (nie słodzonego)
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 150 ml miodu lub innego cukru
  • 80 g mąki
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Przygotowanie
  1. W garnku umieść mleko kokosowe i ziarenka z wanilii i lekko podgrzej (tak do 60°C).
  2. Zdejmij garnek z ognia.
  3. Dodaj miód,wiórki kokosowe i mąkę. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Jeżeli masa jest za rzadka dodaj jeszcze wiórek.
  5. Z masy formuj kulki i układaj na papierze do pieczenia. Możesz użyć gałkownicy do lodów.
  6. Piecz kokosanki przez 10-15 minut w 180°C, do zrumienienia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem × 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>