Kofta z brokułami

W Indiach spożywa się sporo nabiału: mleko, jogurty i sery. Ciężko to obejść. No ale coś się znalazło. Kofta to kuleczki z twarogu i zazwyczaj ziemniaków, smażone zajadane z sosem. Stwierdziłam, że też chcę i zrobiłam swoją wersję. Nie wiem czy nie za bardzo zmieniłam składniki, ale co tam, może to już nie kofta, ale smakowało bardzo :).

Zamiast twarogu użyłam tofu, ale tego wędzonego, które po rozkruszeniu w smaku i konsystencji przypomina wędzony twaróg. Jako warzywną bazę wykorzystałam brokuła, a całość skleiłam mąką z ciecierzycy. No i oczywiście czosnek i pietruszka. Rzecz prosta, a wyszło godnie.

A no i zamiast smażenia w głębokim oleju wykorzystałam piekarnik :).

kofta z brokułami

Składniki
Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut w piekarniku
  • 200 g tofu wędzonego
  • brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pietruszki
  • łyżka mąki z ciecierzycy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
  1. Czosnek i pietruszkę posiekaj.
  2. Czosnek lekko przesmaż na patelni.
  3. Oddziel różyczki brokuła od twardszych części i w palcach je lekko rozdrobnij.
  4. W misce umieść tofu i za pomocą widelca lub blendera je rozgnieć.
  5. Dodaj czosnek, pietruszkę i brokuła do tofu, całość połącz.
  6. Jeżeli masa jest za lepka dodaj mąki.
  7. Formuj z masy kuleczki, ułóż je na blaszce.
  8. Piecz kofty w 180 °C przez 20 minut.
  9. Można jeść same, z sosami czy warzywami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć − = 2

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>