Tydzień arabski wprowadza trochę zamieszania. Gdy zaczynaliśmy zabawę z 52 tygodniami kuchni świata, mieliśmy dylemat. Kuchnia arabska obejmuje potrawy pochodzące z krajów arabskich, a regiony te w znacznym stopniu się od siebie różnią. No ale rozdrabnianie się nie miałoby sensu, gdyż mimo różnic, kraje te wiele łączy: przyprawy (kardamon, kumin, kolendra, mięta, szafran), warzywa i owoce (bakłażany, papryka, cukinia, pietruszka, pomidor, czosnek, figi, cytryny, granaty), no i strączki.
Zdecydowaliśmy się jednak poświecić kilka tygodni, aby przyjrzeć się bliżej bardziej znanym kuchniom tego regionu. W kolejnych odsłonach pojawi się między innymi Maroko czy Liban, natomiast ten tydzień potraktujmy jako wstęp do kuchni krajów arabskich.
Na dzień dobry kofta i pita. Kofta to rodzaj pulpecików mięsnych (wołowe, jagnięce, cielęce), popularnych w wielu krajach, od Maroka po Indie. Istnieją też kofty wegetariańskie, ale my skupiliśmy się na mięsku. Kofta może też być serwowana w różny sposób. Jako małe, ogrągłe klopsiki, klopsy, lub podłużne paluszki, często pieczone na patyczkach – kebab kofta. Koftę podaje się w towarzystwie chlebka pita, warzyw, różnych sosów (np. harisy), cytryny i mięty.
W pierwszym podejściu przygotowałam kebab kofty, na patyczkach, z sosem z awokado. Niestety głód nie pozwolił na zrobienie zdjęcia, dlatego w drugiej odsłonie – kuleczki.
- 250 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista co by zdrowiej było)
- 25 gram drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oliwy
- 160 ml ciepłej wody
- mąka do posypania
- 500 g mielonej wołowiny, cielęciny lub jagnięciny (użyłam rostbefu)
- mała cebulka czerwona
- garść posiekanej pietruszki (lub kolendry, ja nie przepadam)
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- po szczypcie:
- kuminu, cynamonu, ostrej i słodkiej papryki, soli, pieprzu
- Wymieszaj drożdże z wodą.
- Dodaj do nich sól, oliwę i mąkę.
- Zagnieć ciasto, tak aby było gładkie i miękkie.
- Odstaw do podwojenia objętości pod przykryciem (ok. 1,5h).
- Gdy ciasto urośnie, zagnieć je krótko i uformuj 8 kulek.
- Rozwałkuj każdą kulkę. Placki powinny mieć około 1 cm wysokości.
- Ułóż placki na blaszce i odstaw je do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 250°C i piecz chlebki około 5 minut, aż urosną i się zarumienią.
- Chlebki powinny wyglądać jak poduszki, w środku puste i rozdzielone na dwie warstwy, dzięki czemu po przecięciu uzyskamy kieszonkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj i dokładnie wyrób masę.
- Formuj kuleczki, albo wałki i nadziewać na patyczki, albo i nie.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do 175°C, aż będą rumiane (około 10 minut).