Knekkebrød

Knekkebrød to norweski chleb z ziaren i otrębów, taka nasza Wasa. Nazwa Wasa od króla III Wazy, króla Szwecji i Polski. Wszystko się zgadza. Wracając do chleba. Ma wiele zalet, zajmuje mało miejsca, można go przechowywać tygodniami, jest chrupki i przede wszystkim syty. Porcja energetyczna na cały dzień. A do tego pasuje do każdego obkładu, od ryby, po serek z miodem. Wypróbuj koniecznie.

Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina
  • 200 ml otrębów pszennych
  • 200 ml płatków owsianych
  • 100 ml pestek dyni
  • 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 100 ml ziaren słonecznika
  • 100 ml siemienia lnianego
  • 100 ml ziaren chia
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml gorącej wody

Przygotowanie
  1. Wszystkie suche składniki porządnie wymieszaj, zalej wodą i odstaw na 10-15 minut.
  2. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i rozsmaruj masę na grubość 5 mm. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 150°C z termoobiegiem na 0 minut. Po tym czasie wyjmij i podziel masę na kromki. Wstaw z powrotem blachę do pieca i piecz jeszcze 35 minut.
  3. Gdy chleb ostygnie można jeść :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dwa × 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>