Kisiel morelowy

Sezon na morele w pełni, a u nas w kuchni pełen kosz. No coś by tu trzeba zrobić. Na pierwszy ogień poszedł kisiel. No własnie kisiel, dobry, stary kisiel znienawidzony w przedszkolu, a po latach wraca do łask :).

Kisiel morelowy jest o tyle ciekawy, że wymaga mniejszej ilości mąki ziemniaczanej, a same morele są dość gęstą bazą, choć zdziwiło mnie jak soczyste się okazały. No i kisiel morelowy jest zaskakująco orzeźwiający. To wszystko spowodowało, że moje negatywne nastawienie do moreli zniknęło, kisiel również :).

kisiel morelowy

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
  • 15 moreli
  • 1 szklanka wody
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ewentualnie miód do smaku

Przygotowanie
  1. Wypestkowane morele pokrój na ćwiartki i umieść w garnku.
  2. Całość zalej połową wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Gotuj aż morele się rozpadną, ciągle mieszając.
  4. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z resztą wody i dodaj do moreli.
  5. Gotuj mieszając jeszcze kilka minut, aż kisiel odpowiednio zgęstnieje.
  6. Pamiętaj, że po ostygnięciu kisiel robi się jeszcze gęstszy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery × = 12

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>