Keczup

Skoro pomidory w pełnym sezonie, czas z nich coś przyrządzić. Padło na keczup, którego niestety pochłaniam ogromne ilości, bo nic tak nie pasuje do pieczonych ziemniaczków jak keczup. No ale jakby nie szukać, te sklepowe pełne są cukru i niezbyt fajnych składników. To też, skoro tyle tego spożywam, postanowiłam przygotować swój, domowy keczup. Niezbyt to trudne, ale czasochłonne, szczególnie jak szykuje się tego keczupy 5 litrów :).

keczup

Składniki
Ilość: 2 litry
  • 3 kg pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka gorczycy (mielonej)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego, ewentualnie winnego
  • 4 łyżeczki cukru lub miodu
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie
  1. Pomidory sparz i obierz. Pozbądź się również twardych szypułek.
  2. Pomidory pokrój w kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych i soku (można je wykorzystać do zrobienia domowego soku pomidorowego).
  3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  4. W dużym garnku podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, wraz z liśćmi laurowymi.
  5. Dodaj pomidory i jabłka.
  6. Gotuj około 15 minut.
  7. Wyjmij liście laurowe i zmiksuj całość blenderem.
  8. Dodaj przyprawy, cukier i ocet i wymieszaj zawartość garnka.
  9. Keczup gotuj na małym ogniu około 3 godzin, aż odpowiednio zgęstnieje.
  10. Na koniec spróbuj czy keczup jest odpowiednio doprawiony.
  11. Przełóż gorący keczup do czystych słoiczków.
  12. W lodówce wytrzymuje do 2 tygodni.
  13. Aby przedłużyć jego przydatność, napełnione słoiczki ułóż na blasze i wsadź do zimnego piekarnika.
  14. Nastaw piekarnik na 130°C.
  15. Pasteryzuj soiki około 35 minut. Następnie wyłącz piekarnik i poczekaj aż słoiki wystygną.
  16. Taki keczup wytrzyma do pół roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć − 4 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>