Kebaby na patyku, czyli grecka kofta

Kebaby na patyku, czyli grecka kofta, to kolejna wariacja na temat mielonego mięcha. W odróżnieniu od arabskich koft, te nie posiadają ogromnej ilości przypraw, tylko tymianek i oregano, no i są delikatniejsze, bo przyrządzone z jagnięciny, ale równie dobrze możecie zastąpić jagnięcinę wieprzowiną, wołowiną czy dziczyzną.

Kebabów samych się nie jada raczej, dlatego do kompletu proponuję pitę i tzatziki. Można dołożyć też trochę zieleniny. Jeść można na wiele sposobów. Prosto z patyka, napchać mięsem pitę lub elegancko nożem i widelcem. Każdy znajdzie swój sposób :).

Co do przygotowania, trochę poszalałam i wyszły ciut za grube kebaby, lepiej zrobić więcej, a cieńsze. No i ostatnia kwestia – obróbka termiczna. Nie przepadam za smażeniem, to też nasze kofty upiekłam w piecu, ale równie dobrze można je usmażyć na grillu czy patelni. Wiadomo tłuste smakuje lepiej :).

kofta czyli greckie kebaby
kofta czyli greckie kebaby

 

Składniki
Czas przygotowania: 60 minut
  • 1 kg jagnięciny
  • czerstwa bułka
  • mleko roślinne do namoczenia bułki
  • 100-200 ml bulionu
  • duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej pietruszki
  • łyżka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie
  1. Mięso zmiel z namoczoną w mleku bułką.
  2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj całość do zmielonego mięsa.
  3. Wymieszaj całość z przyprawami i pietruszką.
  4. Jeżeli mięso jest za sztywne dodaj buliony, tyle, aby mięso był miękkie, ale nie za rzadkie.
  5. Odstaw mięso do lodówki na 30 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  7. Z mięsa formuj podłużne kebaby i nadziej na patyki.
  8. Kebaby układaj na blaszce wyłożonej papierem.
  9. Piecz je w piekarniku, aż będą rumiane (około 15 minut).
  10. Podawaj z pitą, zieleniną i tzatzikami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 7 = trzydzieści pięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>