Kebaby na patyku, czyli grecka kofta, to kolejna wariacja na temat mielonego mięcha. W odróżnieniu od arabskich koft, te nie posiadają ogromnej ilości przypraw, tylko tymianek i oregano, no i są delikatniejsze, bo przyrządzone z jagnięciny, ale równie dobrze możecie zastąpić jagnięcinę wieprzowiną, wołowiną czy dziczyzną.
Kebabów samych się nie jada raczej, dlatego do kompletu proponuję pitę i tzatziki. Można dołożyć też trochę zieleniny. Jeść można na wiele sposobów. Prosto z patyka, napchać mięsem pitę lub elegancko nożem i widelcem. Każdy znajdzie swój sposób :).
Co do przygotowania, trochę poszalałam i wyszły ciut za grube kebaby, lepiej zrobić więcej, a cieńsze. No i ostatnia kwestia – obróbka termiczna. Nie przepadam za smażeniem, to też nasze kofty upiekłam w piecu, ale równie dobrze można je usmażyć na grillu czy patelni. Wiadomo tłuste smakuje lepiej :).

- 1 kg jagnięciny
- czerstwa bułka
- mleko roślinne do namoczenia bułki
- 100-200 ml bulionu
- duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej pietruszki
- łyżka oregano
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- Mięso zmiel z namoczoną w mleku bułką.
- Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na oliwie i dodaj całość do zmielonego mięsa.
- Wymieszaj całość z przyprawami i pietruszką.
- Jeżeli mięso jest za sztywne dodaj buliony, tyle, aby mięso był miękkie, ale nie za rzadkie.
- Odstaw mięso do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Z mięsa formuj podłużne kebaby i nadziej na patyki.
- Kebaby układaj na blaszce wyłożonej papierem.
- Piecz je w piekarniku, aż będą rumiane (około 15 minut).
- Podawaj z pitą, zieleniną i tzatzikami.