Każdego, nawet najzdrowiej odżywiającego się człowieka świata, czasem najdzie ochota na fast fooda, takiego z ulicy, a najczęściej w nocy z piątku na sobotę ;). No ale nie samymi warzywami człowiek żyje i powinien sobie sprawiać małe przyjemnostki. A skoro burgery robimy w domu, to i inne uliczne smakołyki też można. Przyszedł czas na kebaba, tym razem w picie, z indyka, z mnóstwem warzyw i sosami, które wypalały dwa razy. Co prawda maszyny do kebaba nie mamy, ale taki domowy, z pokrojonego i usmażonego indyka w aromatycznych przyprawach (a nie przyprawie do kebaba), w niczym nie ustępuje temu z ulicy. Było pysznie, konkretnie i sycąco.
Składniki
- Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny dla ciasta
- Ilość porcji: 4
Pita:
- 130 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista co by zdrowiej było)
- 12 gram drożdży
- ½ łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 80 ml ciepłej wody
- mąka do posypania
Kebab:
- 500 g mięsa z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka goździków (to ok. 3-5 goździków)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 nasiona kardamonu
- 2 łyżki octu winnego
- oliwa
Dodatki:
- sałata, rukola
- ogórek
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- sos czosnkowy (na jogurcie sojowym)
- sambal
Przygotowanie
Chlebki pita:
- Wymieszaj drożdże z wodą.
- Dodaj do nich sól, oliwę i mąkę.
- Zagnieć ciasto, tak aby było gładkie i miękkie.
- Odstaw do podwojenia objętości pod przykryciem (ok. 1,5h).
- Gdy ciasto urośnie, zagnieć je krótko i uformuj 8 kulek.
- Rozwałkuj każdą kulkę. Placki powinny mieć około 1 cm wysokości.
- Ułóż placki na blaszce i odstaw je do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 250°C i piecz chlebki około 5 minut, aż urosną i się zarumienią.
- Chlebki powinny wyglądać jak poduszki, w środku puste i rozdzielone na dwie warstwy, dzięki czemu po przecięciu uzyskamy kieszonkę.
Kebab:
- Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu i ze sobą połącz. Powinna powstać pasta.
- Indyka pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj mięso pastą i odstaw do lodówki na godzinę lub całą noc.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż kawałki indyka kilka minut, tak aby nie był surowy, ale nie przesuszony.
- Pitę wysmaruj sosami, włóż warzywa, część mięsa i tak na zmianę do zapełnienia całej pity.
- Smacznego.
Domowy fast food jest super! Dzięki temu, że często robię w domu takie zdrowe alternatywy dla „ulicznego” jedzenia, później nie kusi mnie nic na mieście.
i jest tysiąc razy lepszy niż ten kupny!
Kebab wygląda super, widać że można się nim porządnie najeść