Kebab w picie

Każdego, nawet najzdrowiej odżywiającego się człowieka świata, czasem najdzie ochota na fast fooda, takiego z ulicy, a najczęściej w nocy z piątku na sobotę ;). No ale nie samymi warzywami człowiek żyje i powinien sobie sprawiać małe przyjemnostki. A skoro burgery robimy w domu, to i inne uliczne smakołyki też można. Przyszedł czas na kebaba, tym razem w picie, z indyka, z mnóstwem warzyw i sosami, które wypalały dwa razy. Co prawda maszyny do kebaba nie mamy, ale taki domowy, z pokrojonego i usmażonego indyka w aromatycznych przyprawach (a nie przyprawie do kebaba), w niczym nie ustępuje temu z ulicy. Było pysznie, konkretnie i sycąco.

kebab

Składniki
  • Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny dla ciasta
  • Ilość porcji: 4
Pita:
  • 130 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista co by zdrowiej było)
  • 12 gram drożdży
  • ½ łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 80 ml ciepłej wody
  • mąka do posypania
Kebab:
  • 500 g mięsa z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka goździków (to ok. 3-5 goździków)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 nasiona kardamonu
  • 2 łyżki octu winnego
  • oliwa
Dodatki:
  • sałata, rukola
  • ogórek
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • sos czosnkowy (na jogurcie sojowym)
  • sambal

Przygotowanie
Chlebki pita:
  1. Wymieszaj drożdże z wodą.
  2. Dodaj do nich sól, oliwę i mąkę.
  3. Zagnieć ciasto, tak aby było gładkie i miękkie.
  4. Odstaw do podwojenia objętości pod przykryciem (ok. 1,5h).
  5. Gdy ciasto urośnie, zagnieć je krótko i uformuj 8 kulek.
  6. Rozwałkuj każdą kulkę. Placki powinny mieć około 1 cm wysokości.
  7. Ułóż placki na blaszce i odstaw je do wyrośnięcia.
  8. Nagrzej piekarnik do 250°C i piecz chlebki około 5 minut, aż urosną i się zarumienią.
  9. Chlebki powinny wyglądać jak poduszki, w środku puste i rozdzielone na dwie warstwy, dzięki czemu po przecięciu uzyskamy kieszonkę.
Kebab:
  1. Wszystkie przyprawy umieść w moździerzu i ze sobą połącz. Powinna powstać pasta.
  2. Indyka pokrój na mniejsze kawałki. Natrzyj mięso pastą i odstaw do lodówki na godzinę lub całą noc.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kawałki indyka kilka minut, tak aby nie był surowy, ale nie przesuszony.
  4. Pitę wysmaruj sosami, włóż warzywa, część mięsa i tak na zmianę do zapełnienia całej pity.
  5. Smacznego.

Jedna myśl na temat “Kebab w picie”

  1. Domowy fast food jest super! Dzięki temu, że często robię w domu takie zdrowe alternatywy dla „ulicznego” jedzenia, później nie kusi mnie nic na mieście.
    Kebab wygląda super, widać że można się nim porządnie najeść :) i jest tysiąc razy lepszy niż ten kupny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + sześć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>