Kawior z bakłażana w cieście filo

Kuchnia bułgarska to przede wszystkim warzywa, tak więc czas na bakłażana.

Sam kawior z bakłażana, można też nazwać pastą albo innym smarowidłem. Pochodzenie bakłażanowego kawioru też nie do końca jest jasne, niby żydowskie, ale to w Rosji święci triumfy. Ja jednak uważam, że na bakłażana czas jest zawsze, a w Bułgarii jest on równie popularny co papryka, więc dlaczego by nie. Żeby nie było nudno dodamy ciasto filo, w postaci małych koszyczków, miseczek, trochę pistacji, chipsy z batatów i jest pysznie.

Koszyczki-z-ciasta-filo-z-pastą-z-bakłażana-TAG

Składniki
  • 2 bakłażany
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • oliwa
  • posiekana pietruszka
  • sól i pieprz
  • ciasto filo
  • batat
  • trochę pistacji

Przygotowanie
Kawior z bakłażana:
  1. Bakłażany zawiń w folię aluminiową, nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku (180°C około 30 minut).
  2. Upieczone, miękkie bakłażany wystudź i obierz.
  3. Następnie posiekaj w drobną kosteczkę.
  4. Na oliwie przesmaż lekko posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj do bakłażana.
  5. Dodaj pietruszkę, sól i pieprz. Jeżeli lubisz, skrop cytryną.
Koszyczki:
  1. Rozmiary ciasta filo są różne. Ja te standardowe, prostokątne przecięłam na cztery.
  2. Foremki do mufinek wyłóż przynajmniej trzema arkuszami. Boki niech lekko wystają.
  3. Piecz 5-10 minut w piekarniku w 200°C. Tak aby były rumiane.
Chipsy z batatów:
  1. Batata pokrój na cieniutkie plastry. Ja używam do tego celu obieraczki do warzyw. Z jednego batata wychodzi bardzo duża ilość chipsów.
  2. Plastry batata spryskaj oliwą, posól i piecz w piekarniku.
  3. Pieczenie tak naprawdę zależy od grubości plasterków. Takie cieniutkie wystarczy potrzymać 10 minut w 180°C. Po prostu obserwuj zawartość piekarnika.
Całość:
  1. Do koszyczków nałóż pastę, posyp pistacjami, dodaj chipsa i gotowe :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


trzy × 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>