Kasza gryczana z batatem i szpinakiem

Kasza gryczana z batatem i szpinakiem to nie tylko zwykły obiad, ale dowód na to, że z niczego można zrobić pyszne, zdrowe i sycące danie. Kasza została z poprzedniego obiadu, pomidory w naszej spiżarni są zawsze, do tego batat lub inna słodka bulwa oraz cos zielonego, np. szpinak lub jarmuż i gotowe. Całość przesmażona z cebulą i czosnkiem i posypana orzechami włoskimi. Nic dodać, nic ująć, proste, kolorowe i jakie dobre.

kasza gryczana z batatem i szpinakiem

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
  • 1 torebka kaszy gryczanej (100 g suchej)
  • 1 batat
  • 250 g szpinaku/jarmużu
  • 10 suszonych pomidorów
  • garść orzechów włoskich
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła/oliwy
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Batata upiecz w piekarniku (zawiń w folię aluminiową i piecz 30 minut w 170°C).
  2. Kaszę ugotuj.
  3. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Dodaj pokrojone suszone pomidory, cząber i ugotowaną kaszę. Całość przesmaż.
  5. Dodaj pokrojony szpinak i smaż całość 10 minut.
  6. Na koniec dodaj upieczonego i pokrojonego w kostkę batata i orzechy włoskie.
  7. Całość dopraw solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 × siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>