Kasza gryczana z batatem i szpinakiem to nie tylko zwykły obiad, ale dowód na to, że z niczego można zrobić pyszne, zdrowe i sycące danie. Kasza została z poprzedniego obiadu, pomidory w naszej spiżarni są zawsze, do tego batat lub inna słodka bulwa oraz cos zielonego, np. szpinak lub jarmuż i gotowe. Całość przesmażona z cebulą i czosnkiem i posypana orzechami włoskimi. Nic dodać, nic ująć, proste, kolorowe i jakie dobre.
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut
- 1 torebka kaszy gryczanej (100 g suchej)
- 1 batat
- 250 g szpinaku/jarmużu
- 10 suszonych pomidorów
- garść orzechów włoskich
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła/oliwy
- 1 łyżeczka cząbru
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Batata upiecz w piekarniku (zawiń w folię aluminiową i piecz 30 minut w 170°C).
- Kaszę ugotuj.
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory, cząber i ugotowaną kaszę. Całość przesmaż.
- Dodaj pokrojony szpinak i smaż całość 10 minut.
- Na koniec dodaj upieczonego i pokrojonego w kostkę batata i orzechy włoskie.
- Całość dopraw solą i pieprzem.