Karaibska zupa rybna, tak wiem, powtarzam się, no ale co zrobić. Uwielbiam zupę rybną, a na Karaibach jest pełno ryb i przepisów na takową zupę multum. No, ale żeby nie było, poszerzam horyzonty, tym razem zupa rybna jest inna niż poprzednie, ma w sobie kukurydzę i paprykę. Można dodać do niej dynię (tyle, że od listopada nie mogę patrzeć na dynie, trochę mi się przejadła, oby przeszło do kolejnego dyniobrania), ziemniaki, a nawet batata. Do tego biała rybka, bulion wołowy i zupa gotowa w 15 minut. Szybki obiad w sekundę, a do tego porządna, syta porcja warzyw i białka. Nie powiem, że moja ulubiona, bo mówię tak o wszystkich zupach ;).
Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
- 1,5 litr bulionu wołowego (albo i warzywnego, rybnego czy z kuraka)
- 0,5 kg dorsza
- pół szklanki kukurydzy
- papryka czerwona
- puszka pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z połowy limonki
- batat
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie
- W garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojoną paprykę, batata i kukurydzę, całość podsmaż.
- Dodaj przyprawy, koncentrat i pomidory.
- Całość zalej bulionem.
- Gdy zupa zacznie się gotować dodaj rybę pociętą na grube kawałki i gotuj jeszcze 10 minut.
- Dopraw limonką, solą i pieprzem.