Karaibska zupa rybna

Karaibska zupa rybna, tak wiem, powtarzam się, no ale co zrobić. Uwielbiam zupę rybną, a na Karaibach jest pełno ryb i przepisów na takową zupę multum. No, ale żeby nie było, poszerzam horyzonty, tym razem zupa rybna jest inna niż poprzednie, ma w sobie kukurydzę i paprykę. Można dodać do niej dynię (tyle, że od listopada nie mogę patrzeć na dynie, trochę mi się przejadła, oby przeszło do kolejnego dyniobrania), ziemniaki, a nawet batata. Do tego biała rybka, bulion wołowy i zupa gotowa w 15 minut. Szybki obiad w sekundę, a do tego porządna, syta porcja warzyw i białka. Nie powiem, że moja ulubiona, bo mówię tak o wszystkich zupach ;).

Karaibska zupa rybna

Składniki
Czas przygotowania: 15 minut
  • 1,5 litr bulionu wołowego (albo i warzywnego, rybnego czy z kuraka)
  • 0,5 kg dorsza
  • pół szklanki kukurydzy
  • papryka czerwona
  • puszka pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy limonki
  • batat
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. W garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodaj pokrojoną paprykę, batata i kukurydzę, całość podsmaż.
  3. Dodaj przyprawy, koncentrat i pomidory.
  4. Całość zalej bulionem.
  5. Gdy zupa zacznie się gotować dodaj rybę pociętą na grube kawałki i gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Dopraw limonką, solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


2 × trzy =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>