Taki zestaw pokazała mi mama, nie widziałam w tym nic dziwnego, tylko wyśmienite śniadanie. Wszyscy zawsze się dziwili, a ci nieświadomi wręcz krzywili. Chleb (taki żytni z kminkiem najlepiej), zielony, świeży ogórek, miód i orzechy. Po kilkunastu latach spożywania tej pyszności, okazało się, że to litewski wynalazek. Czyli pomysł na odkrywanie kuchni świata, nie tylko poszerza horyzonty, a i uświadamia.
Może kanapka nie jest czymś niesamowitym, daniem dnia, czy oryginalną potrawą. Niezbyt na nią zwracamy uwagę, nie przywiązujemy większej wagi, a to ona zazwyczaj stanowi podstawę najważniejszego posiłku, z nią rozpoczynamy dzień, tak więc i post został jej poświęcony. Takie przypomnienie o rzeczach (nie)zwykłych.
Składniki
- kromki dowolnego chleba
- plastry świeżego, zielonego ogórka
- miód jaki lubisz
- orzechy laskowe, włoskie, migdały, itp.
- ewentualnie masło
Przygotowanie
- Po prostu zrób kanapkę :).