Hummus

Dziwne, ale od dawien dawna trwa wojna o hummus pomiędzy Izraelem, a Libanem. Może i dobrze, że to tylko kulinarna wojna, ale nadal. Lepiej wspólnie jeść i się cieszyć, niż toczyć wojnę. Niemniej to Liban jest krajem, który hummus dał światu, to też hummus gości w tygodniu arabskim.

Hummus, nic trudnego. Pasta z ciecierzycy z przyprawami. Z dodatkiem zataru jak najbardziej. I jakie to dobre i w ogóle. Jeżeli zabieracie się za produkcję hummus sami, to najlepiej zacząć od samego początku. Ciecierzyca z puszki niestety roboty nie robi. Noc wcześniej wystarczy namoczyć suchą cieciorkę, a efekt będzie zdecydowanie lepszy. Potem godzina gotowania, składniki do blendera i gotowe.

Co prawda ja trochę (a nawet bardzo) oszukuję. Niestety głównym składnikiem hummusu, zaraz po ciecierzycy, jest tahini, czyli pasta sezamowa. A ja niestety od tego ziarna puchnę, dlatego tahini ani sezamu nie używam. Ale takiego prawdziwego hummusu próbowałam, no i jest różnica, choć bez tahini też się da. Wtedy odzywają się głosy, że bez głównego składnika to już nie hummus, ale pasta z ciecierzycy, że skoro w oryginalnym przepisie jest, to musi być i blablabla. Z alergiami tak już jest, jest dziwnie. Trzeba uważać co i gdzie się je, a już najgorzej, gdy z czegoś trzeba rezygnować. A niby dlaczego? Nie wszystko da się zamienić, ale warto próbować. Oszukany hummus jest i tak pyszny, z tahini czy bez, nie chodzi o to, żeby było identycznie. Ważne, żeby poszukiwać, tworzyć i wymyślać.

 

hummus
hummus

 

Składniki
  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 150 ml tahini
  • 100 ml lodowatej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody (soda sprawi, że hummus będzie puszysty i delikatny)
  • sól
dodatkowo:
  • pietruszka
  • zatar
  • oliwa
  • sezam

Przygotowanie
  1. Dzień wcześniej namocz ciecierzycę z łyżeczką sody, przynajmniej w dwa razy większej objętości wody.
  2. Opłucz cieciorkę i gotuj ją do miękkości z jedną łyżeczką sody (około godziny).
  3. Opłucz cieciorkę i zmiel ją razem z pasta sezamową, cytryną, czosnkiem i solą. Masa powinna być gładka i nie mieć żadnych grudek.
  4. Na koniec dolewaj powoli wodę, tak aby uzyskać gładki krem.
  5. Dopraw według uznania i szamaj :).
Jeżeli nie dodajesz tahini, zastąp ją oliwą :).

Jedna myśl na temat “Hummus”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem × = 14

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>