Hiszpańska pizza

Nie widzieliśmy co prawda w Hiszpanii pizzy, ani włoskiej knajpy, w sumie to nie szukaliśmy, ale wiem jedno: pizza jest dobra na wszystko i hiszpańska też może być.

Ciasto to sprawa indywidualna. Z jednego przepisu mogą wyjść trzy różne. Kwestia mąki, paluszków co zagniatają, pieca, a nawet stopnia skamienienia wody, więc jak macie własny przepis i Wam smakuje to się go trzymajcie.

Sos. Zamiast pomidorowego, oliwkowa maziaja, czyli tapenada. A na obkład co lubicie, chorizo, szyneczka, pomidorki, kaparki. Można płynąć i płynąć.

Na koniec rzecz istotna. Pizza bez sera jest bardzo dobra. Koniec.

Pizza hiszpańska

Składniki
Czas: od 30 do 180 minut
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Tapenada:
  • 250 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • posiekana pietruszka (tak z łyżka)
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

Przygotowanie
Tapenada:
  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj je :).
Ciasto:
  1. Drożdże rozpuść w wodzie.
  2. Mąkę przesiej z solą.
  3. Dodaj oliwę, drożdżowy napój i zagnieć całość.
  4. Jak Ci wygodnie, na stolnicy, blacie w misce. Ciasto ma byś gładkie i sprężyste.
  5. Nagrzej piekarnik na maksa góra dół.
  6. Jeżeli Ci się spieszy, bo jesteś głodny, to możesz robić placki od razu, jeżeli nie, to przykryj michę z ciastem i odstaw do podwojenia się objętości ciasta.
  7. Po tym czasie odgazuj ciasto chwile je ugniatając. Podziel na części i rozwałkuj placki. Ja używam wałka, niektórzy radzą, żeby ręcznie rozciągać ciasto. Kolejny raz: rób jak Ci wygodnie.
  8. Placki posmaruj sosem, ułóż obkład i piecz w piekarniku około 10 minut, do zarumienienia.
  9. Jeżeli dodajesz ser, to lepiej 3 minuty przed końcem go dodać. Inaczej się spali.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− trzy = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>