Gulasz z polędwiczki wieprzowej

No tak, mięso to Czesi lubią, nawet bardzo. Jakby nie było, pojawić się musi. Warto się jednak postarać, poszukać i przyrządzić coś lżejszego, a nie śmietaną i słoniną ociekającego, ze spora ilością warzyw i przypraw. Do tej pory prezentowaliśmy gulasze wołowe, teraz coś czego jeszcze nie było – wieprzowina.

W Czechach wieprzowina jest bardzo popularna, zresztą u nas również, choć nie przepadam, to polędwiczkom odmówić nie zdołam. Tak więc wieprzowina pojawiła się i u nas. Gulasz z polędwiczki wieprzowej, pełen papryki, pomidorków i marchewki, mocno aromatyczny, lekko pikantny, gęsty i sycący, a sos nie do opisania, nic tylko moczyć w nim knedliki i pałaszować.

Gulasz z polędwiczki wieprzowej

Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny
Porcja na co najmniej 6 osób :).
Gulasz:
  • 1kg polędwicy wieprzowej
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka zielona
  • 30 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • bulion
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka gałązek tymianku
  • liść laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • sól i pieprz
  • masło do smażenia
Knedliki:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka sojowego lub wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie
Gulasz:
  1. Pokrój mięso na 2 cm plastry.
  2. Obsyp mięso przyprawami i odłóż do lodówki na 30 minut.
  3. W tym czasie posiekaj cebulę, pokrój pieczarki, marchewkę w talarki i paprykę.
  4. W garnku o grubym dnie odsmaż posiekaną cebulę.
  5. Dodaj mięso i obsmaż je z każdej strony.
  6. Dodaj paprykę i pieczarki i duś całość kilka minut.
  7. Zalej całość bulionem, tak aby płyn przykrył mięso.
  8. Dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i gałązki tymianku.
  9. Całość zagotuj i duś przez godzinę.
  10. Pod koniec dodaj pomidorki koktajlowe i duś, aż wszystko będzie miękkie.
Knedliki:
  1. Z cukru, mleka, drożdży i łyżki mąki przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw go na 15 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę.
  3. Dodaj soli, jajko i zaczyn drożdżowy.
  4. Całość zagnieć, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  5. Przykryj miskę z ciastem i odstaw na godzinę.
  6. Po tym czasie podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj podłużny kształt knedlika.
  7. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczka soli.
  8. Gotuj knedliki pojedynczo przez 10 minut.
  9. Krój i podawaj z gulaszem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 + = siedemnaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>