Gulasz na piwie z kakao i figami

Nadszedł czas na kolejny gulasz. Tym razem gulasz z dziczyzny, a dokładniej z koziołka. Gulasz to taka wdzięczna potrawa, ze wychodzi zawsze, a do środka można dać wszystko. Tym razem miałam smaka na coś konkretnego, ale lekko słodkiego, wręcz czekoladowego. No to pierwszy składnik jest, kakao. No ale jakaś baza by się przydała. Wino? Nie. To może piwo. No i to było to. Zakupiłam stouta z nutą cynamonu. Do tego figi i laski cynamonu i gulasz gotowy.

Samo przygotowanie jak zawsze. Mięsko kroimy, obsmażamy, wrzucamy do brytfanki. Patelnie czyścimy piwem i razem z pozostałymi składnikami wlewamy do brytfanki. Dodajemy bulion i dusimy w piekarniku 3 godziny i już.

Jako uzupełnienie świetnie pasują pyzy, albo zwykły chleb żytni, np. z marchewkowym pesto.

Gulasz w piwie z kakao i figami
Gulasz w piwie z kakao i figami
Składniki
Czas przygotowania: 3 godziny
  • 0,8 kg karkówki z koziołka
  • 0,5 l piwa ciemnego (u nas stout)
  • 0,5 l bulionu
  • 150 g suszonych fig
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka brązowego cukru (mucovado się sprawdzi)
  • 2 laski cynamonu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło do podsmażenia

Przygotowanie
  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek.
  3. Na patelni rozgrzej masło i obsmażaj mięso. Najlepiej partiami. Obsmażone mięso przełóż do brytfanki.
  4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek i przełóż do brytfanki.
  5. Na patelnię wlej piwo, dodaj łyżkę cukru i kakao. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści co było na patelni.
  6. Przelej płyn do brytfanki. Jeżeli nie przykryło to mięsa, to dolej bulionu.
  7. Dołóż laski cynamonu i poprzecinane na połówki figi i włóż brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 3 godziny.
  8. Kontroluj czy mięso nie wystaje ponad płyn, jeżeli tak, dolewaj bulionu.
  9. Po 3 godzinach mięso powinno być miękkie.
  10. Smacznego :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


1 + = dziesięć

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>