Gryczane burgery BBQ z fasoli

Zacznę od tego, że burgery miały być z soczewicy, ale ze zmęczenia pomyliłam soczewicę (zieloną) z fasolą (czarną). Nie wiem jak, ale się stało i namoczyłam gar fasoli. To była jedna z tych pomyłek, dzięki której rodzą się rzeczy wielki, a przynajmniej pyszne. Sama fasola to za mało i za ciężko, więc dodałam kaszy gryczanej i sporą ilość wędzonej parapryki, chilli i cząbru. Tak powstały gryczane burgery BBQ z fasoli, a całość przerosła moje oczekiwania.

A co do środka? Chęć miałam na coś konkretnego, klasycznego, toteż wybór padł na burgera z kiszonym ogórkiem, cebulą, sosem BBQ. Przygotowanie sosu zajmuje chwilę, a w lodówce można go przetrzymywać do trzech tygodni. Skoro sos BBQ przygotowałam od podstaw to i bułki upiekłam. Tym razem wybór padł na bułki pszenno-gryczane. Są cięższe niż pszenne, konkretne i sycące, więc wpasowały się idealnie.

Całość zajęła mi prawie trzy godziny, ale czasem warto się trochę pomęczyć, a satysfakcja, gdy zjada się coś w 100% przygotowanym przez siebie jest ogromna :).

Gryczane burgery BBQ z fasoli
Gryczane burgery BBQ z fasoli
Składniki
Czas przygotowania: 1,5 godziny + 1 godzina na bułki
Bułki:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru (chyba, że mleko jest już słodkie)
  • 200 g mąki pszennej białej
  • 160 g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka soli
Burgery:
  • 2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
  • ½ torebki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sou sojowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka chilli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • pęczek posiekanej pietruszki
Sos BBQ:
  • 1 cebula (najlepiej słodka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka musztardy, np. Dijon
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Bułki:
  1. Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki przygotuj zaczyn i odstaw na 15 minut.
  2. W dużej misce połącz mąki, sól, olej, zaczyn i wodę.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste i miękkie.
  4. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 godzina).
  5. Ciasto zagnieć raz jeszcze.
  6. Podziel ciasto (5-6 części) i uformuj z nich kulki.
  7. Rozłóż kulki na blaszce z papierem do pieczenia.
  8. Przykryj blaszkę folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Dzięki temu bułki wyrosną na boki, a nie w górę i będą idealne do burgerów.
  9. Przed włożeniem do pieca każda bułkę posmaruj mlekiem.
  10. Bułeczki piecz w 200 °C (góra/dół) do zrumienienia około 10-15 minut.
Burgery:
  1. Namoczoną noc wcześniej fasolę przepłucz i ugotuj do miękkości (40 minut) w osolonej wodzie.
  2. Ugotuj marchewki.
  3. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
  4. Fasolę umieść w misce, dodaj zawartość patelni, olej i przyprawy. Całość zblenduj.
  5. Dodaj posiekaną pietruszkę i ugotowaną kaszę.
  6. Spróbuj i dopraw.
  7. Z masy formuj placki (użyłam ringa) i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
  8. Burgery piecz w 200 °C przez około 20 minut.
Sos BBQ:
  1. Posiekaną cebule i czosnek podsmaż w garnku, pod koniec dodając posiekane papryczki.
  2. Dodaj pomidory i zagotuj całość.
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj jeszcze 10 minut.
  4. Całość na koniec zblenduj na gładką masę.
  5. Sos przechowuj w lodówce do trzech tygodni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 − = siedem

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>