Zacznę od tego, że burgery miały być z soczewicy, ale ze zmęczenia pomyliłam soczewicę (zieloną) z fasolą (czarną). Nie wiem jak, ale się stało i namoczyłam gar fasoli. To była jedna z tych pomyłek, dzięki której rodzą się rzeczy wielki, a przynajmniej pyszne. Sama fasola to za mało i za ciężko, więc dodałam kaszy gryczanej i sporą ilość wędzonej parapryki, chilli i cząbru. Tak powstały gryczane burgery BBQ z fasoli, a całość przerosła moje oczekiwania.
A co do środka? Chęć miałam na coś konkretnego, klasycznego, toteż wybór padł na burgera z kiszonym ogórkiem, cebulą, sosem BBQ. Przygotowanie sosu zajmuje chwilę, a w lodówce można go przetrzymywać do trzech tygodni. Skoro sos BBQ przygotowałam od podstaw to i bułki upiekłam. Tym razem wybór padł na bułki pszenno-gryczane. Są cięższe niż pszenne, konkretne i sycące, więc wpasowały się idealnie.
Całość zajęła mi prawie trzy godziny, ale czasem warto się trochę pomęczyć, a satysfakcja, gdy zjada się coś w 100% przygotowanym przez siebie jest ogromna :).

- 15 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłej wody
- 100 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru (chyba, że mleko jest już słodkie)
- 200 g mąki pszennej białej
- 160 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
- ½ torebki ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki sou sojowego
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka chilli
- ½ łyżeczki pieprzu
- pęczek posiekanej pietruszki
- 1 cebula (najlepiej słodka)
- 3 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka musztardy, np. Dijon
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- szczypta mielonej kolendry
- sól i pieprz
- Z drożdży, cukru, mleka i łyżki mąki przygotuj zaczyn i odstaw na 15 minut.
- W dużej misce połącz mąki, sól, olej, zaczyn i wodę.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste i miękkie.
- Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 godzina).
- Ciasto zagnieć raz jeszcze.
- Podziel ciasto (5-6 części) i uformuj z nich kulki.
- Rozłóż kulki na blaszce z papierem do pieczenia.
- Przykryj blaszkę folią spożywczą i odstaw na 30 minut. Dzięki temu bułki wyrosną na boki, a nie w górę i będą idealne do burgerów.
- Przed włożeniem do pieca każda bułkę posmaruj mlekiem.
- Bułeczki piecz w 200 °C (góra/dół) do zrumienienia około 10-15 minut.
- Namoczoną noc wcześniej fasolę przepłucz i ugotuj do miękkości (40 minut) w osolonej wodzie.
- Ugotuj marchewki.
- Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
- Fasolę umieść w misce, dodaj zawartość patelni, olej i przyprawy. Całość zblenduj.
- Dodaj posiekaną pietruszkę i ugotowaną kaszę.
- Spróbuj i dopraw.
- Z masy formuj placki (użyłam ringa) i układaj na blaszce wyłożonej papierem.
- Burgery piecz w 200 °C przez około 20 minut.
- Posiekaną cebule i czosnek podsmaż w garnku, pod koniec dodając posiekane papryczki.
- Dodaj pomidory i zagotuj całość.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj jeszcze 10 minut.
- Całość na koniec zblenduj na gładką masę.
- Sos przechowuj w lodówce do trzech tygodni.