Grillowany indyk na jarmużu

Czasem człowiek ma chęć na kawałek soczystego mięska, ale nic wymyślnego. Wtedy grillowany indyk, w pikantnej skórce wchodzi idealnie. Do tego blanszowany jarmuż, awokado, pomidory i trochę pestek, nic więcej, a tak pysznie. To też się nie rozpisuję :).

grillowany indyk

Składniki
Czas przygotowania: 20 minut + 2 h dla marynaty
Ilość porcji: 4
Marynata:
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
Pozostałe:
  • 1 pierś z indyka (około 1 kg)
  • dwie garści pomidorków koktajlowych (około 300 g)
  • 400 g jarmużu
  • 2 awokado
  • garść pestek słonecznika

Przygotowanie
  1. Przyprawy utrzyj w moździerzu i dodaj do nich oliwy.
  2. Indyka dokładnie opłucz, wysusz i natrzyj marynatą.
  3. Odłóż na 2 godziny do lodówki.
  4. Po tym czasie zgrilluj indyka (około 10 minut) na grillu elektrycznym, patelni grillowej lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (około 15 minut). Nie polecam dłużej, bo indyk się wysuszy. Sprawdź czy jest gotowy lekko go nacinając. Pamiętaj, że indyk po wyjęciu jeszcze chwilę będzie dochodził.
  5. W międzyczasie obierz jarmuż z łodyg.
  6. W sporym garnku zagotuj wodę z 2 łyżkami soli.
  7. Wrzuć obrany jarmuż do wrzątku, parz 2 minuty, odcedź i zanurz w zimnej wodzie (to zachowa kolor i pozbawi jarmuż nadmiaru soli).
  8. Na suchej patelni upraż pestki.
  9. Pokrój awokado i pomidorki.
  10. Złóż całość i szamaj :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem − = 4

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>