Gofry z Liege

Kolejny raz śniadanie jemy na kolację. Jakoś nie mam siły w niedzielę wstać 2 godziny wcześniej, żeby przygotować śniadanie, dlatego gofry belgijskie kończą tydzień beneluxu.

Przez samą Belgię przejeżdżałam jako siedmiolatka, a całą drogę przespałam, więc nie za wiele pamiętam. Ale z tego co wiem Belgia słynie z gofrów. Są inne niż nasze klasyczne z budki nad morzem, bo drożdżowe i strasznie słodkie, ale równie pyszne. A do kwaśnych powideł czy malin pasują idealnie.

Gofry z Liege różnią się od innych belgijskich gofrów dodatkiem cukru perłowego, grubego, który karmelizuje się w czasie pieczenia i tworzy małe karmelowe plamki.

 

SAMSUNG CSC

Składniki
  • 320 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 80 ml wody
  • 16 g drożdży
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 200 g cukru perłowego

Przygotowanie
  1. Przygotuj z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody zaczyn drożdżowy.
  2. Rozpuść i przestudź masło.
  3. Zaczyn przelej do miski, dodaj jajka i wymieszaj.
  4. Dodaj masło i przesianą mąkę. Całość wymieszaj i odstaw na 1,5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, dodaj do niego cukier i wymieszaj.
  6. Nakładaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz :).
  7. Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć − 7 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>