Gnocchi

Gnocchi czyli nasze kopytka, tylko w innym kształcie. Kluski ziemniaczane, w każdym kraju smakują tak samo dobrze. Zajadałam się nimi we Włoszech i w Czechach, a nasze to znam doskonale ze szkolnej stołówki czy spod maminej ręki. Czas aby samemu przygotować ten rarytas. Do tego domowe pesto i prosty obiad podbija serca.

Gnocchi, tak samo jak inne kluski, najlepiej przygotować ze starych ziemniaków, mocno mączystych. Jeszcze ciepłe i obrane ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść. Kształt można uformować jaki się chce, ale oryginalne powinny to być kuleczki lekko spłaszczone widelcem – stąd ten paseczkowy wzorek. Potem całość trzeba ugotować i koniec pracy. No może trochę sprzątania :).

gnocchi z pesto

Składniki
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie ziemniaków
  • 1 kg ziemniaków (starych)
  • 1 łyżka soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie
  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  2. Ugotowane ziemniaki obierz i utłucz lub zmiel maszynką.
  3. Do jeszcze ciepłych dodaj przesianą mąką, sól i zrób dołek.
  4. Do dołka wbij jajko i całość szybko zagnieć. Nie wyrabiaj.
  5. Z ciasta formuj podłużny wałeczek (około 1cm grubości) podsypując odrobiną mąki. Nie za dużo, bo będą twarde, ale na tyle dużo, aby się ciasto nie kleiło.
  6. Wałek tnij na mniejsze kawałki około 1,5 cm – nasze gnocchi.
  7. Z każdego kawałka uformuj kulkę i lekko zgnieć widelcem.
  8. Gotuj partiami do wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody.
  9. Podawaj z pesto, sosem pomidorowym, oliwą i parmezanem lub masłem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


dziewięć − 4 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>