Gnocchi czyli nasze kopytka, tylko w innym kształcie. Kluski ziemniaczane, w każdym kraju smakują tak samo dobrze. Zajadałam się nimi we Włoszech i w Czechach, a nasze to znam doskonale ze szkolnej stołówki czy spod maminej ręki. Czas aby samemu przygotować ten rarytas. Do tego domowe pesto i prosty obiad podbija serca.
Gnocchi, tak samo jak inne kluski, najlepiej przygotować ze starych ziemniaków, mocno mączystych. Jeszcze ciepłe i obrane ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść. Kształt można uformować jaki się chce, ale oryginalne powinny to być kuleczki lekko spłaszczone widelcem – stąd ten paseczkowy wzorek. Potem całość trzeba ugotować i koniec pracy. No może trochę sprzątania :).
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie ziemniaków
- 1 kg ziemniaków (starych)
- 1 łyżka soli
- 100 g mąki pszennej
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach.
- Ugotowane ziemniaki obierz i utłucz lub zmiel maszynką.
- Do jeszcze ciepłych dodaj przesianą mąką, sól i zrób dołek.
- Do dołka wbij jajko i całość szybko zagnieć. Nie wyrabiaj.
- Z ciasta formuj podłużny wałeczek (około 1cm grubości) podsypując odrobiną mąki. Nie za dużo, bo będą twarde, ale na tyle dużo, aby się ciasto nie kleiło.
- Wałek tnij na mniejsze kawałki około 1,5 cm – nasze gnocchi.
- Z każdego kawałka uformuj kulkę i lekko zgnieć widelcem.
- Gotuj partiami do wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody.
- Podawaj z pesto, sosem pomidorowym, oliwą i parmezanem lub masłem.