Niedziela to i ciacho. Przeglądając zdjęcia rumuńskich deserów, wpadłam na gniazda szerszeni, czyli cuib de viespi. Jest to pyszne, drożdżowe ciasto, z nadzieniem z cynamonu, cukru i orzechów. Łatwo się dzieli, więc można je potraktować jako bułki na śniadanie, przekąskę, albo i deser. Ciasto jest delikatnie słodkie, a dodatek zimnego masła robi z niego prawdziwe cudo. Nie ma co się rozpisywać, tylko brać się do pieczenia :).
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny dla ciasta
- 500 g mąki pszennej, białej
- 2 duże jajka
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłego mleka sojowego
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
Do posypania:
- 50 g zmielonych orzechów (użyłam włoskich)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Z drożdży, cukru, kilku łyżek mleka i łyżki mąki przygotuj zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiej z solą, dodaj octu, oliwy, jajka, zaczyn i resztę ciepłego mleka.
- Całość zagnieć. Najłatwiej najpierw w misce, następnie na blacie. Jeżeli ciasto się lepi, należy podsypywać mąką.
- Gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło, przełóż je do natłuszczonej miski i odstaw do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
- Następnie zagnieć szybko ciasto.
- Rozwałkuj je duży prostokąt (około 50 cm na 30 cm).
- Posmaruj ciasto roztopionym masłem.
- Posyp mieszanką cukru, cynamonu i orzechów.
- Następnie zroluj ciasto po dłuższym brzegu.
- Potnij rulon na równych 8-9 części.
- Ułóż rulony pionowo na balszce, w kształt kwiatka, z centymetrowymi odstępami pomiędzy rulonami.
- Całość posmaruj resztą roztopionego masła.
- Przykryj ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piecz przez 30 minut w 200°C (góra dół, termoobieg wysuszy ciasto).