Gjuwecz z dzika

Wracamy w tematy mięsne. Gjuwecz, podobnie jak tadżin, swoją nazwę zawdzięcza glinianemu naczyniu, w którym się go przygotowuje. Umożliwia on długie gotowanie w niższej temperaturze. Gjuwecz to taki w sumie gulasz, mocno warzywny o rzadszym sosie. Poczytałam i stwierdziłam, że dam radę, a co. Mama, od znajomych myśliwych dostała ładny kawałek dzika, następnie podarowała go nam. Stwierdziłam, że przygotuję go inaczej niż zwykle, no i nadarzyła się okazja. Butelka czerwonego, bułgarskiego wina, marchewka, cebula, bulion i mięsko i gjuwecz z dzika gotowy. Zasada podobna co przy większości potraw tego typu – gotujemy długo, powoli i w nie wysokich temperaturach. Jeżeli nie macie odpowiedniego naczynia, pewnie wasza potrawa nie powinna się już nazywać gjuweczem, ale szczerze mówiąc – pierdoła, można użyć innego gara i już.

Na marginesie dodam, że bułkę w tle również upiekłam sama, ale o tym innym razem :).

gjuwecz2TAG

 

Składniki
  • 1 kg polędwicy z dzika (można zastąpić wołowiną – krzyżowa, łopatka, albo i wieprzowiną)
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 0,7l czerwonego, wytrawnego wina
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • masło
  • bulion wołowy
  • pietruszka i tymianek związane w bukiet
  • pieprz i sół

Przygotowanie
  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na większe części. Obtocz je w mące.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek, marchewkę i seler posiekaj w krążki.
  3. Na patelni rozgrzej masło i obsmażaj mięso. Obsmażone mięso przełóż do glinianego naczynia.
  4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i warzywa. Przełóż je do mięsa.
  5. Na patelnię wlej wino i mieszaj, aż rozpuści się wszystko dobre co było na patelni. Przelej płyn do mięsa. Jeżeli nie przykryło to mięsa, to dolej bulionu.
  6. Dołóż bukiet z pietruszki i tymianku, przykryj naczynie i włóż do zimnego piekarnika. Ustaw 150ºC i gotuj 3 godziny.
  7. Gotowy gjuwecz najlepiej smakuje z pieczywem.
Smacznego :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 + = piętnaście

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>