Gęś duszona w porach

W Poznaniu, jak co roku na jesień, nadeszła pora na gęsinę. Gęś można lubić bądź nie, u nas jest ona obowiązkowa i zawsze znika w mgnieniu oka. Tym razem przygotowałam gęś duszoną w porach według przepisu mojej babci. Babcia zawsze się obawiała, że gęś nie będzie wystarczająco miękka, ale oczywiście, rozpływała się w ustach. Jest tylko jedna ważna rzecz, o której nie można zapomnieć – gęś potrzebuje czasu. A jeżeli chodzi o mięso, to zdecydowanie najlepiej do tego dania nadają się gęsie nogi. Smacznego.

gęś duszona w porach

Składniki
  • Czas przygotowania: 1 godzina + 2 godziny w piecu
  • 2 nogi z gęsi
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 300 ml bulionu
  • 4 łyżki słonecznika
  • sól i pieprz

Przygotowanie
  1. Słonecznik upraż na suchej patelni.
  2. Nogi posól i popieprz.
  3. Ułóż nogi na zimnej patelni (skórą do dna) i wytapiaj tłuszcz na średnim ogniu do zrumienienia skóry. Na chwilę odwróć je na drugą stronę, aby zamknąć pory mięsa.
  4. Nogi przełóż do żaroodpornego naczynia.
  5. Z patelni wylej większość tłuszczu i podsmaż na niej pokrojoną cebulę i por. Dopraw solą.
  6. Do pora dodaj podprażony słonecznik i wymieszaj.
  7. Przełóż pora do nóg.
  8. Na patelnię wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia.
  9. Przelej płyn do gęsi.
  10. Zapiekaj całość pod przykryciem przez 2 godziny w 180 °C.
  11. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem − 7 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>