Focaccia

Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek na wytrawnie. W sumie to taka pizza bez sosu i dodatków. Podobnie zresztą jak pizza, wersji wiele, wysokie i niskie, bardzie lub mniej kruche, z rozmarynem, solą, pomidorami. Pewne jest jedno focaccia to placek drożdżowy, więc swoją wysokość musi mieć. Jeżeli wyjdzie nam wyższa, to można ją przekroić i szamać jak bułkę z szynką, pomidorem i innymi dodatkami w środku. Niższą można spokojnie podać wraz z oliwą, humusem i warzywami jako przystawkę. Focaccia to idealna alternatywa dla pieczywa.

focaccia
focaccia
Składniki
Czas przygotowania: 2 godziny
  • 30 g drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka roślinnego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • dodatkowo 2 łyżki czarnuszki, można dodać dowolnych ziaren lub ziół

Przygotowanie
  1. Drożdże, łyżkę mąki i mleko wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  2. Do przesianej mąki dodaj sól, (ewentualnie czarnuszkę), zaczyn drożdżowy i wodę.
  3. Całość zagnieć, aż ciasto będzie miękki i elastyczne.
  4. Przykryj ciasto i odstaw do podwojenia objętości.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazuj je zagniatając chwilę.
  6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  7. Ciasto rozłóż w formie. Zrób kilka wgłębień palcem i polej całość oliwą i posyp grubą solą.
  8. Odstaw ciasto pod przykryciem i w tym czasie nagrzej piekarnik do 200°C.
  9. Piecz focaccie 20-30 minut, aż będzie zrumieniona.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + = 13

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>