Feta wegańska

Było już mleko z soi, parmezan z migdałów, twaróg z nerkowców, czas na fetę. Trochę to dziwaczne, no ale jakoś sobie trzeba radzić. Na najpopularniejszym wege blogu w Polsce (że o Jadłonomię chodzi) znalazłam przepis na wegańską fetę z tofu. Po chwili zastanowienia zaczęłam sprawdzać czy mam wodę po ogórkach, nie było, ale sąsiadów mam niezastąpionych :).

Zamarynowałam tofu w dziwnej marynacie i zostawiłam na noc. Następnego dnia odbyła się premiera. Po drobnych modyfikacjach przepisu wyszło :). Nie oszukujmy się. Feta fetą, krucha, mazista i z mleka powinna być, ale wegański odpowiednik wyszedł naprawdę dobrze. Dzisiaj wstawiam kolejne słoiki :).

Feta wegańka

Składniki
Czas przygotowania: 10 minut + doba w lodówce
  • 300 g białego tofu (najlepiej tego z pandą)
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka tymianku suszonego
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml przegotowanej, letniej wody

Przygotowanie
  1. Tofu pokrój w kostkę 1×1 cm.
  2. W 0,7 litrowym słoiku wymieszaj składniki marynaty, tak aby wszystko się wymieszało i rozpuściło.
  3. Dodaj do środka tofu, zakręć słoik i wstaw na noc do lodówki.
  4. Marynata powinna przykrywać całą fetę.
  5. W lodówce wytrzymuje do 5 dni nawet, ale po co sprawdzać :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem − 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>